Copyright 2019

W dniach 17-19 lutego w Łodzi, odbyły się po raz już siedemnasty Międzynarodowe Targi Ferma Bydła, a swój jubileusz 20-lecia obchodziły Targi Ferma Drobiu i Świń. Głównym organizatorem wydarzenia po raz czwarty był DLG AgroFood, a patronat honorowy objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krzysztof Jurgiel.

Marek Babicz, Marcin Hałabis; Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie



Spośród różnych gatunków mięsa spożywanego przez konsumentów w Polsce dominuje wieprzowina. Uwarunkowania te wynikają zarówno z tradycji, jak i dostępności tego surowca. Niezmiennie od ponad dekady statystyczny Polak zjada ok. 40 kg wieprzowiny w postaci mięsa kulinarnego lub wędlin.

Katarzyna Jankowska; PAN Olsztyn



Parazytozy przez wiele lat stanowiły duży problem zdrowotny. W związku jednak ze zmianami zachodzącymi w środowisku, a także dzięki poprawie warunków zoohigienicznych oraz metod hodowli zwierząt, obciążenie parazytozami ulega istotnym zmianom.

Małgorzata Horecka



Kwestia diagnostyki i leczenia w teorii wydaje się na pierwszy rzut oka taka prosta: objawy choroby, diagnoza na podstawie objawów, przyporządkowanie danego czynnika etiologicznego, dobór leków, ustalenie sposobu leczenia, trochę czasu... i już, po kłopocie. Tymczasem w praktyce to już nie taka bułka z masłem. Dzieje się tak między innymi dlatego, że wśród zdefiniowanych jednostek chorobowych mamy całą gamę zespołów objawów, gdzie winowajcami nie jest ten konkretny zidentyfikowany wróg, a cała gama drobnoustrojów. Syndrom PRDC to nic innego jak zespół objawów ze strony układu oddechowego, a objawy te mogą być wywołane przez wielu winowajców.

Henryk Maciołek; SITR – Piotrków Tryb.



W ramach postępu naukowego oraz efektów i skuteczności epizootycznej wprowadzono w Polsce przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi program, który ma na celu wczesne wykrywanie zakażeń trzody chlewnej wirusem wywołującym afrykański pomór świń (ASF).

Agnieszka Wilczek-Jagiełło



Producenci wieprzowiny z Polski, a zwłaszcza ci ze wschodnich regionów kraju od trzech lat zmagają się z afrykańskim pomorem świń – ASF. Pierwszy przypadek ASF odnotowano 17 lutego 2014 roku. Od tamtego czasu służy weterynaryjne prawie cotygodniowo informują o kolejnych przypadkach ASF u dzików lub – co gorsza – świń hodowanych w gospodarstwach.

Małgorzata Horecka; Małgorzata Horecka



O potrzebie systematycznej dezynfekcji napisano już wiele i każda osoba odpowiedzialna za produkcję zwierzęcą zdaje sobie sprawę ze skutków odstąpienia od tego procesu, lub niewystarczającego poświęcenia uwagi, staranności i czasu na jego przeprowadzenie. W teorii wszystko brzmi logicznie, możemy znaleźć informacje o tym jak prawidłowo powinien przebiegać proces przygotowania do dezynfekcji, jakie środki są dostępne na rynku, co zmniejsza ich skuteczność, jaki jest niezbędny zakres czasu działania środka i jakich trzeba użyć urządzeń by dezynfekcja była przeprowadzona prawidłowo.

Wanda Milewska; UWM w Olsztynie



Efektywność rozrodcza loch określana jest zwykle liczbą prosiąt odchowanych do wieku 21 dni w okresie jednego roku. Jest to tzw. plenność gospodarcza. W Polsce w najlepszych chlewniach hodowlanych, najpopularniejszych ras pbz i wbp wynosi ok. 29 prosiąt.

Dorota Bugnacka; Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, UWM Olsztyn



Opłacalność produkcji trzody chlewnej jest warunkowana jej efektywnością. Dla producenta prosiąt oznacza to przede wszystkim dążenie do zwiększenia plenności gospodarczej loch, czyli liczby prosiąt odchowanych do 21. życia od jednej lochy w ciągu roku kalendarzowego. Z kolei, czynnikami decydującymi o plenności gospodarczej są: płodność rzeczywista lochy (liczba żywo urodzonych prosiąt w jednym miocie), częstotliwość oproszeń (liczba odchowanych przez lochę miotów w trakcie roku kalendarzowego) oraz śmiertelność prosiąt w trakcie odchowu przy matce.