• 1

  • 2

  • 3

  • 4

Copyright 2020

Polskie rolnictwo staje się coraz bardziej konkurencyjne, ale czy na pewno? Podczas, gdy na całym świecie (m.in. w Chinach, USA, Rosji, krajach UE) dąży się do koncentracji gospodarstw, w naszym kraju wciąż przeważają mniejsze gospodarstwa. Istniejące rozwiązania nie zachęcają indywidualnych rolników do zwiększania wielkości gospodarstw i współpracy, a dodatkowo zniechęcają większych przedsiębiorców rolnych. Czy nowe regulacje prawne i rozdrobnienie polskiego rolnictwa zagrożą jego pozycji na arenie międzynarodowej? Jak wpłyną na nie bieżące problemy (w tym protesty lekarzy weterynarii czy ASF)? Czy zmiany najbardziej odczują konsumenci?

Katarzyna Gawrońska; Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Poznań

 

Tegoroczne XV Forum Zootechniczno-Weterynaryjne w Poznaniu poświęcono pamięci niezwykłej postaci prof. dr. hab. Mieczysława Ratajszczaka, wieloletniego pracownika Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, cenionego wykładowcy, specjalisty z dziedziny hodowli zwierząt, jednego z twórców rasy świnia złotnicka.

Katarzyna Markowska

 

„Choroby świń o dużym znaczeniu ekonomicznym na tle sytuacji epizootycznej związanej z ASF” – pod tym tytułem w dniach 6-7 czerwca 2019 r. w Puławach odbyła się Międzynarodowa Konferencja Naukowa. Jej organizatorami był Państwowy Instytut Weterynarii w Puławach oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Honorowy patronat nad wydarzeniem objął minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski.

Marek Babicz, Kinga Kropiwiec-Domańska; Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

 

Podstawowymi wskaźnikami uwzględnianymi przy ocenie wartości hodowlanej i użytkowej loch są: liczba prosiąt żywo urodzonych w miocie i liczba prosiąt odchowanych do 21. dnia życia. Jak wynika z praktyki produkcyjnej najniższą wartość tych cech notuje się w pierwszym cyklu reprodukcyjnym.

Marta Łabaj

 

Nowoczesna produkcja świń stawia przed producentami trzody wiele wyzwań. Intensywne technologie wymagają dużych nakładów pracy, inwestycji finansowych i są czasochłonne. Z pomocą hodowcom spieszą firmy tworzące nowe rozwiązania znajdujące zastosowanie na fermach. Jednymi z nich są inteligentne programy do zarządzania fermą trzody chlewnej.

Karolina Szulc, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

 

Każdy rolnik zajmujący się hodowlą lub chowem trzody chlewnej zdaje sobie sprawę, że porodówka jest tym elementem produkcji, który w zasadniczy sposób decyduje o jej opłacalności. Obecnie wykorzystywane rasy czy hybrydowe linie świń charakteryzują się bardzo dobrą płodnością. Rodzą liczne i wyrównane mioty. Jednak to dopiero połowa sukcesu. Nie chodzi bowiem tylko o to, żeby maciora urodziła duże, zdrowe i silne prosięta, ale o to żeby je „w komplecie” odchowała.

Rodian Pawłowski; Dział Technologii Produkcji Rolniczej – WMODR Olsztyn

 

Lato, a wraz z nim fale upałów, które coraz częściej goszczą w naszej szerokości geograficznej, nie tylko ludziom dają się we znaki. Rolnik, prowadzący produkcję zwierzęcą musi trzymać rękę na pulsie, szczególnie w zakresie utrzymania właściwych warunków środowiska wewnątrz budynków inwentarskich, w których ta produkcja jest prowadzona. Prawdę powiedziawszy to problem utrzymania właściwego mikroklimatu dotyczy całego roku i wszystkich jego okresów, ale już tak się przyjęło, że o parametrze temperatury i konsekwencjach jakie zbyt duże jego przekroczenie ze sobą niesie przypomina się w okresach letnich. Konsekwencje, które w wyniku zbyt wysokich temperatur pogarszają dobrostan zwierząt, jak również zaburzają proces produkcji są efektem stresu cieplnego.

Anna Wilkanowska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

Biegunki prosiąt pojawiają się w zarówno w okresie przed-, jak i poodsadzeniowym. Mogą ujawnić się już w pierwszych godzinach życia oseska. Zazwyczaj są wodniste, czasami mają konsystencję rzadkiego kremu, sporadycznie są z domieszką krwi. Bywają objawami schorzeń prowadzących do śmierci zwierzęcia.

Marta Łabaj

 

24 czerwca w hotelu Holiday Inn w Józefowie k/Warszawy odbyła się konferencja pt. „Aktualne wyzwania w nowoczesnej produkcji prosiąt” zorganizowana przez firmę Trouw Nutrition Polska.

f t g