Strefa Trzoda

Kukurydza to najważniejsze zboże paszowe na świecie, stanowiące podstawę w żywieniu drobiu i trzody chlewnej. Jej wysoka wartość energetyczna wynika z dużej zawartości skrobi i tłuszczu oraz małej ilości włókna, ponadto strawność kukurydzy szacuje się powyżej 85%.
W polskich warunkach klimatycznych rolnicy zmuszeni są do zbierania ziarna kukurydzy o wilgotności około 40%. Ziarno o wilgotności powyżej 30 % intensywnie oddycha, czego skutkiem jest degradacja substancji odżywczych. Okrywa ziarna staje się źródłem zakażenia i rozwoju drobnoustrojów, które tlenowo oraz beztlenowo doprowadzają do procesów gnilnych przechowywanego materiału.

 

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.