Strefa Trzoda

Wykluwanie się piskląt, ocena ich kondycji oraz przyczyny brakowania

Wskaźniki wylęgowości oraz jakość piskląt zależą od wielu czynników, z których za najważniejsze uznaje się, wartość biologiczną jaj, technikę inkubacji oraz postępowanie z pisklętami po wylęgu. 
Wykluwanie się piskląt to ostatni etap wielodniowego okresu wysiadywania jaj czy też ich inkubacji w aparatach wylęgowych. Proces klucia jest jednym z okresów krytycznych w trakcie lęgu i wymaga od piskląt bardzo dużego wysiłku. Kurczętom zajmuje zwykle od kilku do kilkunastu godzin i jest doskonałym sprawdzianem ich kondycji. W zakładach wylęgowych bardzo ważne jest, aby wykluwanie się nie było rozciągnięte w czasie. Okres między wykluciem pierwszych i ostatnich piskląt, określany jako tzw. „okno klucia”, nie powinien przekroczyć 40 godzin. Dlatego też należy unikać nakładania jaj o różnej masie, zróżnicowanej długości przechowywania oraz pochodzących od stad w różnym wieku.

 

 

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.