Copyright 2018

Tadeusz Barowicz, Mariusz Pietras

Instytut Zootechniki-PIB w Krakowie

 

 

Zakaz stosowania mączek zwierzęcych w żywieniu zwierząt gospodarskich, jaki obowiązuje w krajach UE od kilkunastu już lat, nie dotyczy komponentów pasz pochodzących z przerobu krwi, takich jak np. mączka z krwi, hemoglobina paszowa, lub suszona plazma krwi. Krew zwierząt należy do najcenniejszych surowców ubocznych. Jej zaletą jest przede wszystkim łatwo przyswajalne białko o wysokiej wartości biologicznej. W 100 g krwi świńskiej znajduje się 16,6 g białka, niewiele mniej niż w mięsie drobiowym (19,2 g/100 g) czy bydlęcym (20,8 g/100 g).

Anna Wilkanowska

Uniwersytet w Molise (Włochy)

 

Termin „stres” jest od wielu lat używany w biologii do opisania szeregu fizjologicznych i behawioralnych zmian wywołanych działaniem awersyjnych bodźców, które są niczym innym jak czynnikami środowiskowym, często nazywanym również stresorami. Pojęcie stresu doczekało się bardzo wielu naukowych wyjaśnień, było i jest tematem licznych prac naukowych, dlatego podejmując się tematyki stresu przedubojowego, warto jest skupić się na początku na fizjologicznych aspektach tego „zjawiska”.

Anita Zaworska, Marcin Hejdysz

Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej

Uniwersytet Przyrodniczy Poznań

 

Od wielu lat są dyskutowane i badane możliwości zwiększonego wykorzystania rodzimych surowców białkowych. Realia gospodarcze wskazują, że opieranie produkcji zwierzęcej na importowanym białku może okresowo destabilizować tę gałąź rolnictwa.

 

Szacuje się że w 2014 roku wytworzono w Polsce ok. 2210 tys. ton mięsa drobiowego, tj. o 12-13% więcej niż w roku poprzednim. Było to znaczące przyspieszenie dynamiki produkcji, która w 2013 roku wyniosła tylko 2,6%. W pierwszym półroczu 2014 roku produkcja mięsa drobiowego zwiększyła się o 11,8%, a w drugim o 12,5%.

Stanisław Wężyk

Grzegorz Tomczyk

Ryszard Gilewski

 

 

Nekrotyczne/martwicowe zapalenie jelit (NZJ) powoduje duże straty w wielkotowarowym chowie indyków i jak dotąd nieznane są wszystkie przyczyny dlaczego wywołują ją bakterie Clostridium perfringens a zakażenie w stadzie prowadzi do nieuniknionego stosowania antybiotyków. Naukowcy mają jednak nadzieję, że pewnego dnia chorobie tej będzie można zapobiec odpowiednią szczepionką po uprzednim opracowaniu swoistych antygenów bakteryjnych.

Teresa Majewska

Katedra Drobiarstwa, UWM Olsztyn

 

 

 

„są takie rzeczy, że nikt nie zaprzeczy, po co to się głowić..?”

 Kuba Sienkiewicz – Elektryczne gitary

 

W czasach, kiedy mamy nadprodukcję żywności, kiedy świat stawia na jakość produktów spożywczych, kiedy z powodu otyłości ludzi mamy epidemię chorób metabolicznych, pasze dla zwierząt natłuszcza się i to wbrew upodobaniom drobiu i trzody chlewnej oraz logice, oferuje się do tego celu nawet olej lniany. Mało tego, nazywa się to „innowacją naukową” i tłumaczy się to troską o zmianę profilu kwasów tłuszczowych w mięsie, tłuszczu i w żółtkach jaj, celem poprawy ich jakości i walorów prozdrowotnych dla ludzi. A fakty są takie…

Bartosz Korytkowski

Bydgoszcz

 

Zapewnienie prawidłowych warunków zoohigienicznych w pomieszczeniach inwentarskich to przede wszystkim zaspokojenie potrzeb konsumentów w zakresie bezpiecznych i dobrych jakościowo produktów drobiarskich, ale także realizacja założeń właścicieli ferm w zakresie zmniejszenia ilości upadków a tym samym zwiększenia wzrostu ekonomicznego prowadzonej produkcji.

 

W dniach 19-21 06.2015 GRUPA PRODUCENTÓW EURO INDYK Sp. z o.o. oraz firma GOLPASZ S.A. zorganizowała konferencję pt. „Rozwój produkcji indyka na Mazowszu i Podlasiu – szanse i zagrożenia”.

 

Własne fermy rodzicielskie, nowoczesne technologie, zespół specjalistów gwarantują, że oferta firmy to pisklęta indycze spełniające najwyższe standardy. Wartość marki podkreśla nowa strategia komunikacji prowadzona pod hasłem „Zdrowa jakość”.