Copyright 2019

Katarzyna Jankowska

PAN

 

Ważnym wskaźnikiem jakości ziarna zbóż, produktów spożywczych oraz paszy jest obecność w nich mikotoksyn o działaniu silnie toksycznym względem organizmu zarówno człowieka jak i zwierząt (zootoksyna). Mikotoksyny przyczyniają się do hamowania wzrostu oraz metabolizmu roślin (fitotoksyna). Są metabolitami grzybów (pleśni) o nitkowatej grzybni, na której wytwarzają się zarodniki konidialne (rodzaj zarodników grzybów powstających w wyniku rozmnażania bezpłciowego) oraz zarodniki generatywne (płciowe) o rozmiarach od kilku do kilkudziesięciu mikrometrów (µm).

Bartosz Korytkowski

Bydgoszcz

 

Efektywne Mikroorganizmy (EM) są mieszaniną wielu mikroorganizmów (bakterie, grzyby, promieniowce i inne) powszechnie występujących w środowisku. Są to organizmy, których pozytywne działanie obserwowane jest praktycznie we wszystkich dziedzinach życia. Technologia EM wywiera działanie hamujące na procesy utleniania czy działanie wolnych rodników a także uznawana jest za doskonały przeciwutleniacz.

 

Poszukiwanie nowych możliwości i rozwiązań, które pozwolą osiągać jeszcze lepsze wydajności produkcyjne i utrzymać zdrowe zwierzęta to cele De Heus. Ich realizacja możliwa jest m.in. dzięki fermie testowej, mieszczącej się w miejscowości Kurów-Parcel.

Oliwia Duszyńska-Stolarska

Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

Grzyby stanowią odrębne królestwo organizmów żywych. W przeciwieństwie do roślin nie mają zdolności wytwarzania własnego pokarmu. Organizmy te odżywiają się heterotroficznie pobierając pokarm z otoczenia. Grzyby są również częsta przyczyną chorób. Ich zdolność do inwazji oraz uszkadzania tkanek wpływa na rozpoczęcie procesu chorobowego. Ponadto grzyby mają zdolność wytwarzania toksyn będących przyczyną zatruć.

Agnieszka Wilczek-Jagiełło

Lublin

 

Pierwszy tydzień odchowu indyków to czas, w którym odnotowuje się dużą liczbę upadków piskląt. Części z nich z pewnością można zapobiec i w żadnym wypadku nie można ich traktować jako zjawiska „normalnego”. Jakie są więc najczęstsze przyczyny wczesnej śmiertelności indycząt i co można zrobić, aby się ich ustrzec?

 

Już po raz drugi firma BioPoint  zorganizowała Kongres Praktyki Terenowej. W tegorocznej edycji wiele uwagi poświęcono zaburzeniom termoregulacji oraz patologii układu krążenia.

W II Kongresie Praktyki Terenowej, który odbył się  w dniach 22-23 maja 2015 roku w Olsztynie wzięło udział ponad 120 lekarzy weterynarii, specjalistów chorób drobiu oraz przedstawicieli firm obsługujących branżę drobiarską. Podczas dwóch dni obrad swoimi doświadczeniami z terenu podzielili się specjaliści z zakresu chorób drobiu z całego świata, w tym także z Polski.

 

Oliwia Duszyńska-Stolarska

Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

 

Choroby wirusowe stanowią poważny problem w hodowli drobiu. Infekcje łatwo rozprzestrzeniają się będąc powodem epidemii na farmach drobiu.