Drukuj

Krzysztof Damaziak, Monika Michalczuk, Zakład Hodowli Drobiu, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Dzikie indyki (Meleagris gallopavo) żyją w stadach o wysoce wyspecjalizowanym systemie społecznym, gdzie hierarchia ustalana jest przez agresywne zachowania (Buchholz, 1997). Od pierwszego dnia po opuszczeniu gniazda, pisklęta walczą ze sobą o pożywienie, a czasem także pierwszeństwo do wyboru najlepszego miejsca przy matce. Do wieku około 6 miesiąca życia indyki pozostają w grupie rodzeństwa, a następnie indyczki i indory odłączają się od siebie i tworzą stada złożone wyłącznie z jednej płci.

 

Zaloguj się, aby zobaczyć.