Copyright 2019

Wytwórnia Pasz w Janowcu, należąca do znanej polskiej firmy paszowej Golasz S.A. gościła hodowców na corocznym balu karnawałowym. Impreza odbyła się z dniach 3-4 luty w Hotelu Hi-Fi w miejscowości Paproć w woj. wielkopolskim. Bawiło się na nim ponad 85 osób, większość do białego rana.

    Po koniec kwietnia odbędzie się kolejny bal zorganizowany przez Golpasz – tym razem wiosenny. Wrażeniami z tej imprezy podzielimy się z Państwem osobiście w kolejnym numerze.

Henryka Korytkowska 

UTP Bydgoszcz

 

Białko jako źródło aminokwasów jest jednym z najbardziej kosztownych składników dawek zarówno dla indyków, jak i innych gatunków drobiu. Ma ono także ogromny wpływ na efektywność produkcji, a więc na wykorzystanie paszy i przyrosty masy ciała. Stosowane w żywieniu drobiu surowce paszowe różnią się między sobą znacznie pod względem strawności poszczególnych aminokwasów.

 


Rolada z indyka śliwkowo-migdałowa

Składniki:
•    100 g suszonych śliwek bez pestek
•    posiekany majeranek
•    100 g migdałów w płatkach
•    szczypta cynamonu
•    750 g filetów z indyka
•    sól, pieprz
•    2 cebule
•    łyżka margaryny
•    1 łyżka koncentratu pomidorowego
•    1 por
•    500 g marchwi
•    200 ml śmietany
•    1 łyżka marynowanego pieprzu

Iwona Pijarska-Bińkowska

 

Mykoplazmozy drobiu to choroby wywoływane przez specyficzne patogeny, które nie posiadają ściany komórkowej. Drobnoustroje te wywołują zazwyczaj chorobę o przebiegu przewlekłym, która może szerzyć się zarówno drogą poziomą, jak i pionową, przez jajo. Występowaniu schorzenia sprzyja intensyfikacja produkcji drobiarskiej. Ptaki selekcjonowane ze względu na przekazywanie dobrych cech produkcyjnych mają niestety gorszą odporność na choroby. Mykoplazmy bardzo często wikłają inne choroby wirusowe lub bakteryjne, przez co utrudniają ich pomyślne leczenie.

 

 

Marian Biegański
„Indyk Lubuski”

 

W 2011 r. sprzedaż piskląt wyniosła 30.349 tys. sztuk, o 4% więcej niż w roku poprzednim. Skup indyków żywych osiągnął 339 tys. ton, a więc o 2,3% mniej niż w roku 2010.

 

Agnieszka Misiura
Uniwersytet Przyrodniczy Lublin

 

Bardzo szybki metabolizm indyków rzeźnych oraz szybkie tempo wzrostu wymagają dostarczenie im doskonałych pasz, o wysokiej wartości odżywczej, czyli przede wszystkim bogatych w pełnowartościowe białko.

 

 

Anna Wilkanowska
Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy
w Bydgoszczy

 

Składniki mineralne są niezbędne do życia ptaków. Zarówno ich niedobór i nadmiar obniżają przyrosty, nieśność, wylęgowość jaj, mogą powodować objawy chorobowe. Średnia zawartość składników mineralnych w paszach jest zmienna i zależy głównie od rodzaju i zasobności gleb (pasze roślinne) oraz składu surowców używanych do produkcji mączek zwierzęcych (aktualnie obowiązuje zakaz stosowania mączek mięsnych i mięsno-kostnych). Dostępność składników mineralnych z różnych pasz waha się w szerokim zakresie; składniki zawarte w paszach roślinnych są często dla ptaków całkowicie lub częściowo nieprzyswajalne. Zapotrzebowanie ptaków musi być pokryte pierwiastkami w formie dostępnej, powinny one także występować w odpowiednich proporcjach, gdyż nadmiar niektórych z nich może obniżyć przyswajalność innych. Dodatki mineralne używane w celu uzupełnienia zawartości makro- i mikroelementów w paszy do poziomu zapotrzebowania nie są na ogół chemicznie czyste i oprócz głównych składników zawierają także różne ilości innych pierwiastków (Smulikowska i Rutkowski, 2005).

 

Anna Wilkanowska
Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

W ostatnich latach indyki stanowią coraz częściej przedmiot badań naukowych. Analiza stanu zdrowotnego przewodu pokarmowego indyków, a także innych gatunków drobiu, jest szczególnie istotna przy chowie przemysłowym tych ptaków, gdyż ewentualne patologie mogą istotnie osłabić stado i negatywnie wpłynąć na opłacalność produkcji. Wszelkie badania pozwalające na utrzymanie ptactwa w jak najlepszej kondycji są jednym z czynników przyczyniających się do systematycznego wzrostu konsumpcji drobiu w krajach UE, a także na świecie (produkcja drobiu stanowiła w 2010 r. 33,4% światowej produkcji mięsa, w porównaniu z 1990 rokiem – 20,2%, czy 2000 rokiem. – 29,6%).

 

 

Wojciech Grudzień
Specjalista hodowli i użytkowania zwierząt

 

Zainteresowanie rodzimymi surowcami białkowymi występuje już od około 30 lat. Jest to obecnie modny temat bardzo wielu badań naukowych. Przyczyną tego stanu rzeczy jest z jednej strony groźba wprowadzania zakazu stosowania genetycznie modyfikowanej poekstrakcyjnej śruty sojowej oraz potrzeba zwiększenia rentowności krajowej produkcji zwierzęcej. Jest to tym bardziej korzystne, iż w pewnym stopniu uniezależniłoby to krajowy przemysł paszowy, jak i producentów indywidualnych od importowanej śruty sojowej.