• 1

  • 2

  • 3

  • 4

Copyright 2020

 

 W numerze:

  1. Ile tak naprawdę produkujemy mięsa indyczego? Marian Biegański
  2. Światowa i krajowa produkcja drobiarska Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski
  3. Wywiad z Wiliamem Alexandrem, przedstawicielem serwisu technicznego Hybrid Turkeys, Produkcja indyków bez antybiotyków jest możliwa! Katarzyna Markowska
  4. Centralne Targi Rolnicze – impreza dla rolników i przedsiębiorców Katarzyna Markowska
  5. Kluczowe znaczenie dezynfekcji w produkcji drobiarskiej Oliwia Duszyńska-Stolarska
  6. Olejki eteryczne w leczeniu i profilaktyce drobiu Justyna Sokół
  7. Ogrzewanie podłogowe na fermach Sylwia Łojewska, Dorota Witkowska
  8. Mikrobiom przewodu pokarmowego Bartosz Korytkowski
  9. Mocne kości u drobiu – ocena wpływu wybranych czynników żywieniowych i infekcyjnych Agnieszka Wilczek-Jagiełło
  10. Kwas masłowy i maślan sodu, w produkcji drobiu rzeźnego Katarzyna Jankowska
  11. Kontrola wskaźników produkcyjnych na fermie Marcin Różewicz
  12. Muszle morskie jako dodatkowe organiczne źródło wapnia Kompasz
  13. Czynniki kształtujące jakość sensoryczną mięsa indyków Anna Wilkanowska
  14. Niekorzystny wpływ, zjełczałych tłuszczów dla drobiu Wojciech Grudzień
  15. Metody zwalczania, i monitorowania szkodników Oliwia Duszyńska-Stolarska
  16. Rynek indyczy w Polsce I konferencja Akademii Indyka
  17. Systemy odchowu piskląt indyczych Ewa Chociłowicz

 

Kup prenumeratę, w prezencie otrzymasz segregator i Katalog Firm Drobiarskich 2017/2018 - 60zł  TUTAJ

Ewa Chociłowicz; Specjalista ds. drobiu De Heus


Pierwszy etap produkcji, czyli odchów ma istotne znaczenie w funkcjonowaniu organizmu zwierząt. Indyki to bardzo delikatne ptaki. Już od pierwszego dnia po wykluciu zauważyć można, że indyczęta są bardziej wrażliwe na warunki środowiskowe niż pisklęta brojlerów kurzych. Właśnie dlatego należy m.in. dokonać odpowiedniego wyboru systemu utrzymania. Odchów w kręgach, na całej powierzchni oraz w sektorach – to trzy systemy, na które hodowcy mogą się zdecydować. Ich wybór determinują indywidualne potrzeby oraz warunki produkcji.

Polska jest największym producentem i eksporterem drobiu w Unii Europejskiej. Sprzedaż z roku na rok rośnie, a polskie kurczaki i indyki z powodzeniem zdobywają uznanie Niemców, Francuzów i Brytyjczyków. Aby jeszcze lepiej mierzyć się z wyzwaniami branży i rozwijać rynek, hodowcy indyka uczestniczą w spotkaniach Akademii Indyka. Ostatnie odbyły się 4 i 6 października w Opalenicy oraz Iławie.

Oliwia Duszyńska-Stolarska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy


Tworzenie produktu bezpiecznego jest realizowane tylko wtedy, gdy wymagania w zakresie higieny produkcji są bezwzględnie respektowane. Coraz większy nacisk na wdrażanie programów biobezpieczeństwa powoduje, iż hodowca oraz producent są zobowiązani do ich stosowania w celu zapewnienia najwyższej jakości produktu. Ograniczanie działalności szkodników jest jednym z wytycznych, które muszą zostać spełnione dla osiągnięcia bezpiecznych dla zdrowia produktów spożywczych.

Wojciech Grudzień; Zbójno


Już w 1954 roku Noboro Matsuo wykazał, iż produkty utleniania wyższych kwasów tłuszczowych są toksyczne dla szczurów. W latach 60-tych ubiegłego wieku opisywano masowe upadki kurcząt na skutek zatrucia zjełczałym tranem i olejem rybnym. W latach 50, 60 i 70 ubiegłego wieku opisywano masowe upadki kurcząt w USA na tzw. „Obrzęk kurcząt” spowodowany obecnością wolnych kwasów tłuszczowych w tłuszczu paszy (Firestone, 1973).
Zanotowano, iż w Polsce w 1967 roku dodatek tłuszczu o liczbie kwasowej 5-9,6 wywołał upadki u kilkudniowych kurcząt brojlerów na poziomie 16,8%. Podobne objawy współcześni autorzy zauważyli u kur niosek, lisów czy trzody chlewnej. W 1967 roku Bohosiewicz i wsp. stwierdzili, iż w 30% mieszanek treściwych dla drobiu i trzody chlewnej tłuszcz paszy wykazywał cechy zepsucia.

Wapń jest podstawowym składnikiem mineralnym organizmu. Występuje między innymi w kościach, płynach ustrojowych, ścięgnach i stawach. Niedobór tego składnika powoduje osłabienie układu kostnego, krzywicę, kruchość kości – osteoporozę, próchnicę, zmniejsza wytrzymałość skorupy, liczby i masy jaj oraz pogarsza wylęgowość.

Anna Wilkanowska; Uniwersytet w Molise (Włochy)


W ostatnich latach konsumenci krajów wysoko rozwiniętych coraz więcej uwagi przywiązują do sposobu odżywiania się. Po okresie nadmiernej konsumpcji żywności ogółem czy spożywania niedostosowanych do potrzeb organizmu ilości składników odżywczych, prowadzących do szeregu chorób dietozależnych, społeczeństwa zaczynają kierować się w stronę działań prozdrowotnych.

Marcin Różewicz; Instytut Bioinżynierii i Hodowli Zwierząt, UPH Siedlce


Celem prowadzonej przez hodowcę produkcji zwierzęcej, w tym chowu indyków rzeźnych jest uzyskanie możliwie najwyższego wyniku ekonomicznego w jednym cyklu produkcyjnym. Odbywa się to poprzez minimalizację kosztów oraz strat wynikających z wpływu różnych czynników.

Katarzyna Jankowska; PAN Olsztyn


Kwas masłowy występuje w mleku, maśle, serach żółtych i pleśniowych oraz wielu roślinach np. w kozłku, kalinie, w oleju kokosowym oraz palmowym. Należy on do krótko-łańcuchowych kwasów tłuszczowych nasyconych (short chain fatty acids – SCFA).

Agnieszka Wilczek-Jagiełło; Lublin


Selekcja genetyczna w chowie drobiu jest ukierunkowana na uzyskiwanie ptaków o wysokiej masie ciała. Dzięki prowadzonym intensywnie staraniom, przyrosty masy ciała kurcząt brojlerów są obecnie większe nawet o 300% w porównaniu do tych osiąganych w latach 50-tych ubiegłego wieku (Knowles i wsp., 2008). Utrzymanie tak dużej masy ciała wymaga jednak „solidnego rusztowania” w postaci wytrzymałego kośćca. Szczególnie jest to ważne w przypadku indyków rzeźnych.

f t g