Copyright 2019

Zdzisław Gliński; Lublin



Od czasów pierwszych szczepień przeciwko ospie prawdziwej u ludzi przeprowadzonych przez Jennera w 1749 r., który wykorzystał materiał pobrany z owrzodzeń występujących na rękach dojarek zakażonych wirusem ospy krowiej do szczepienia przeciwko „czarnej ospie” i opracowania przez Ludwika Pasteura szczepionek przeciwko wąglikowi owiec i wściekliźnie u ludzi, człowiek może wpływać na układ immunologiczny, który odpowiada za odporność organizmu. Celem tej ingerencji jest zmiana reaktywności układu immunologicznego, bądź w kierunku nabycia lub zwiększenia istniejącej odporności (immunostymulacja) względnie jej osłabienia (immunosupresja).

Oliwia Duszyńska-Stolarska, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy


Imprinting stanowi formę uczenia się pod wpływem kontaktu z danym przedmiotem. Proces nie wymaga wzmocnienia, gdyż już krótkotrwały kontakt z przedmiotem wystarczy by reakcja miała miejsce. Reakcja jest możliwa jedynie w specyficznym okresie życia, natomiast jej skutki są trwałe i nieodwracalne.

Marcin Barabasz, VETLINES


Podczas cyklu produkcyjnego – szczególnie w okresie letnim – istotnym zagrożeniem jest stres cieplny, wynikający z zachwiania równowagi pomiędzy ciepłem wytworzonym przez organizm drobiu, a ciepłem wydzielonym przez niego do otoczenia.

Katarzyna Markowska


W dniach 4-6.05.2017 r. na zaproszenie firmy Kartzfehn do Jachranki nad Zalewem Zegrzyńskim zjechali się producenci indyków z całej Polski. Moorgut Kartzfehn von Kameke GmbH & Co. KG jest drugą w Polsce pod względem liczby wstawień firmą produkującą pisklęta indycze. Podczas spotkania, oprócz części typowo rekreacyjnej, organizatorzy zapewnili także sporą dawkę informacji szkoleniowych dotyczących efektywnej produkcji indyków rzeźnych.

Bartosz Korytkowski; Bydgoszcz


Wysoka temperatura jest jednym z czynników mających wpływ na zdrowie i kondycję ptaków a poprzez to, także na wynik produkcji, masę ciała i nieśność. Umiejętność przeciwdziałania skutkom wywołanym przez wysokie temperatury jest jednym z podstawowych elementów dzisiejszego chowu drobiu.

Maciej Kucharski; Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w Warszawie, Departament Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii


Owady na fermie stanowią jeden z elementów sprzyjających rozprzestrzenieniu się czynników zakaźnych. Źródłem ich mogą być wprowadzane nowe ptaki, obsługa, nieszczelny budynek itp. Występujące choroby wywołane przez czynniki zakaźne, nierzadko prowadzą do likwidacji stada ptaków (np. Salmonella sp.) i kosztów ich utylizacji itp. 

Agnieszka Wilczek-Jagiełło


Jakość podłoża, na którym utrzymywany jest drób ma bezpośrednie przełożenie na jego zdrowie, produkcyjność oraz bezpieczeństwo mikrobiologiczne produktów drobiowych. Optymalna jakość podłoża jest rezultatem współdziałania czynników biologicznych (tj. obecność bakterii produkujących amoniak), ale także chemicznych (np. pH podłoża, zawartość wody) i fizycznych (np. kruchość podłoża). Obecność dużej liczby ptaków, nieszczelne poidła, niesprawne systemy wentylacyjne, czy też ściółka złej jakości, to elementy stanowiące o pogorszeniu parametrów podłoża w kurniku. Wynikiem ich działania jest wzrost wilgoci, nadmierna emisja szkodliwych gazów oraz namnażanie się patogennych drobnoustrojów. Rozwiązaniem problemów ze słabą jakością podłoża w kurniku może być zastosowanie suchej dezynfekcji, zabiegu, który – co warte podkreślenia – można wykonywać w obecności zwierząt.

Bartosz Korytkowski, Bydgoszcz


Chrząszcze ściółkowe są owadami prowadzącymi pasożytniczy tryb życia w środowisku indycznika, są niebezpieczne zarówno dla ptaków jak i dla ludzi. Za ich pośrednictwem rozprzestrzeniają się szkodliwe bakterie, pleśnie, grzyby i pasożyty. Ponadto chrząszcze mogą przyczyniać się do wywoływania licznych alergii lub np. astmy u ludzi.

Katarzyna Jankowska PAN Olsztyn


Lawenda (łac. Lavandula) jest popularnym ziołem występującym w Europie Południowej, pochodzi z Francji oraz z obszarów zachodnich Morza Śródziemnego. Jest ona symbolem francuskiej Prowansji. Popularna i powszechnie uprawiana w Chorwacji, głównie na wyspie Hvar. Uprawiana jest w wielu państwach na świecie, również w południowej oraz zachodniej części Stanów Zjednoczonych.