Portal Hodowcy - Hodowla i Chów Indyka


Walczmy o swój byt! PDF Drukuj Email
Indyk Polski

     3 grudnia ub. r. środowisko drobiarskie obiegła wiadomość o wykryciu pierwszego przypadku ptasiej grypy w stadach produkcyjnych. Opinia publiczna dowiedziała się o tym fakcie parę dni później. Był to początek drastycznego spadku cen skupu żywca. Kolejny gwóźdź do trumny – jak określają drobiarze. A wszystko zaczęło się od wycofania antybiotyków z żywienia zwierząt, potem zakaz stosowania mączek mięsno-kostnych, groźba uniemożliwienia stosowania pasz wyprodukowanych na bazie roślin genetycznie modyfikowanych oraz ptasia grypa. Co zrobić, gdy ceny skupu kształtują się na poziomie niższym niż koszt wytworzenia? O tym myślą producenci indyków w całym kraju. Jedną z ostatnich inicjatyw właścicieli ferm jest stworzenie stowarzyszenia skupionego wokół Grupy Kapitałowej Indykpol S.A.

Tags: ekonomia , produkcja indyków , publicystyka

 
Wiązary drewniane PDF Drukuj Email
Indyk Polski
Wpisany przez Ryszard Pleskot IBMER, Poznań   

    Drewno jest bardzo dobrym materiałem budowlanym, odpornym na uszkodzenia mechaniczne, a wykonane z niego konstrukcje mogą być montowane o każdej porze roku, bez dodatkowych zabezpieczeń. Drewno budowlane ze względu na stopień obróbki dzielimy na:
  √ drewno okrągłe (kłody, wyrzynki, żerdzie, wałki);
  √ tarcicę nie obrzynaną (deski i bale nie obrzynane);
  √ tarcicę obrzynaną (łaty, deski i bale obrzynane, krawędziaki, belki).

   W budownictwie stosuje się cztery klasy drewna; C16, C18, C24, C30. Liczba przy literze C opisuje wytrzymałość (Rn) w MPa. W kraju najczęściej w konstrukcjach stosuje się drewno iglaste (sosna, świerk, rzadziej jodła),

Tags: budynki inwentarskie , chlewnie , indycznik , kurnik , obory

 
Indyki jako surowiec rzeźny PDF Drukuj Email
Indyk Polski
Wpisany przez Andrzej Faruga UWM w Olsztynie   

    Notowany w ostatnich latach szybki wzrost produkcji indyków, nie tylko w Polsce, był odpowiedzią na stale zwiększający się popyt na ten gatunek mięsa drobiowego. Decydują o tym zalety mięsa indyczego, rozwój przetwórstwa, wydajność rzeźna, a także dość korzystna ekonomika produkcji młodych indyków rzeźnych.

Tags: drób , drób rzeźny , indyki , produkcja drobiu , produkcja indyków

 
Uwaga nadchodzą upały PDF Drukuj Email
Indyk Polski
Wpisany przez lek. wet. Tomasz Pirus   
… “Czasami wystarczy jeden dzień, aby ponieść straty,  
które będą rzutować na opłacalność produkcji w całym roku” …


O tym, że drób niezbyt dobrze znosi ciepłe dni, jako hodowcy drobiu wiedzieliście Państwo od dawna. Dodatkowa wentylacja, chłodzenie powietrza na fermie za pomocą aparatury nawilżającej - wszystko, aby zapewnić ptakom jak najlepsze warunki. Im cieplej na dworze, tym bardziej czujny jest hodowca drobiu. Ale właściwie dlaczego tak jest? Ponieważ natura bardzo źle wyposażyła drób w mechanizmy termoregulacyjne. Aby utrzymać temperaturę ciała na odpowiednim poziomie, i przede wszystkim nie dopuścić do jej podniesienia, zwierzęta stosują różne systemy, które sprowadzają się do tego, że wilgoć wyparowuje i ciepło jest odprowadzane, przez co temperatura ciała spada. Na przykład u ludzi dzieje się to za pomocą potu, u innych zwierząt (psy) za pomocą śliny. Ptakom jednak brak gruczołów potowych, długiego języka i wielu gruczołów ślinowych jak u psa. A jednak próbują one odprowadzić ciepło poprzez gwałtowne oddychanie, z tą różnicą, że (w przeciwieństwie do psa) wogóle nie zostały do tego przystosowane. Powoduje to “hiperwentylację” (patrz: oddychanie z otwartym dziobem), zmiany w pH krwi i komórek, co skutkuje zakłóceniem aktywności enzymów i metabolizmu komórki.

Tags: drób , indyki , stres cieplny , temperatura , wentylacja

 
Wybrane zagadnienia dotyczące produkcji indyków w Unii Europejskiej i na świecie PDF Drukuj Email
Indyk Polski
Wpisany przez Aneta Orłowska UWM Olsztyn   

W ciągu ostatnich 30 lat masa ciała indorów typu ciężkiego zwiększała się o 250 g rocznie, a indyczek w wieku 15 tygodni – 120 g rocznie. Liczba piskląt uzyskiwanych od 1 indyczki w czasie 24. tygodniowego okresu użytkowania wzrosła w ostatnich 20 latach o 13 sztuk u indyczek typu ciężkiego i o 22 sztuki u niosek typu średniociężkiego.

    Artykuł opisuje produkcję mięsa indyczego na świecie i w Europie i dotyczy szczególnie lat 1993-2002, w których to rozwój produkcji indyków na świecie był najbardziej dynamiczny. 

Tags: ekonomia , europa , produkcja indyków , publicystyka , świat

 
Ciągłe oświetlenie a chów indyków PDF Drukuj Email
Indyk Polski
Wpisany przez Alina Rachwał Poznań   

Indyki, podobnie jak inne gatunki drobiu maja dobrze rozwinięty zmysł wzroku,  posiadają bowiem doskonale ukształtowane oczy oraz duże centrum wzrokowe w mózgu.  Są one więc wrażliwe na promieniowanie świetlne, które wywiera znaczny wpływ na ich  wydajność. Uważa się niekiedy, że poprzez stosowanie ciągłego oświetlenia, trwającego  od 23 do 24 godzin można oddziaływać na spożycie paszy oraz na wzrost tempa  wzrostu indyków. Jako ptaki dzienne, indyki posiadają w siatkówce oczu  przeważającą ilość komórek pręcikowych i w mniejszej ilości czopki.

Tags: chów indyków , indyki , oświetlenie , produkcja indyków

 
Ornitobakterioza u indyków PDF Drukuj Email
Indyk Polski
Wpisany przez Iwona Pijarska   

Ornitobakterioza stała się ostatnio coraz powszechniej występującą jednostką chorobową układu oddechowego ptaków. Za tę infekcję jest odpowiedzialna G-pałeczka Ornithobacterium rhinotracheale. Na straty z jej powodu narażone są szczególnie stada indyków, kurcząt rzeźnych oraz kur mięsnych. Wynikają one głównie z wysokiej śmiertelności, niewielkich przyrostów masy ciała ptaków. W przypadku stad reprodukcyjnych na pierwszy plan wysuwa się gorsza nieśność.

Tags: choroby indyków , indyki , zdrowie indyków

 
Produkcja indyków może się opłacać… PDF Drukuj Email
Indyk Polski

    Wiesław i Zbigniew Niedziółka prowadzą dwie fermy indyków rzeźnych w okolicach Sokołowa Podlaskiego. Ferma w Dziegietni obejmuje budynki o łącznej powierzchni 4,2 tys m2, natomiast w Kolonii Krypy 4,5 tys. m2. Tak ogromna produkcja przy dzisiejszych cenach skupu i kosztach odchowu ptaków, to wielkie straty? Otóż nie. Hodowcy z dumą patrzą na swoje osiągnięcia i zapewniają, że dzięki wprowadzonym rozwiązaniom są w stanie utrzymać dodatki wynik finansowy. Aby dowiedzieć się, co się za tym kryje nasza redakcja odwiedziła te piękne mazowieckie tereny.

Tags: ekonomia , produkcja indyków , publicystyka , reportaż

 
Indyk Polski podbija Rosję PDF Drukuj Email
Indyk Polski

Rosja to kraj cokolwiek dziwny i niezrozumiały. I takiż jest rosyjski rynek. Dlatego dotychczas nie prowadziliśmy na nim żadnych działań, zaś tym którzy wzywali do powrotu i ekspansji na „tradycyjne rynki wschodnie“ zalecaliśmy szklankę zimnej wody.

    Docierające z wielu stron mrożące krew w żyłach opowieści rodem z filmów kryminalnych klasy B, o tym co może spotkać przedsiębiorcę (i nie tylko) w Rosji, również nie napawały optymizmem. Podobnie jak działalność „ruskich mafii“, nieprzyjazne pomrukiwania z Kremla itd. itp. I jeszcze wspomnienie kryzysu lat 1997/98 - wszystko to dawało bardzo niepokojący obraz. Dlatego z wielką ostrożnością przyjęliśmy zaproszenie do współpracy Narodowego Związku Producentów Indyka z Rosji. Przekonała nas obecność wśród jego założycieli doktora Artura Paluszewskiego. Tak więc zajęliśmy się redagowaniem oficjalnego biuletynu rodzącej się Asocjacji i pod koniec maja b.r. zawieźliśmy pierwszy numer „Natsindejki“ na targi VIV w Moskwie.

Tags: publicystyka , reportaż , Rosja

 
Kartzfehn jasna przyszłość dla hodowcy indyków PDF Drukuj Email
Indyk Polski

Pomiędzy 26 a 30 maja 2008 r. firma Kartzfehn zorganizowała serię konferencji w Polsce poświęconych aktualnej problematyce odchowu indyków rzeźnych. Odbyły się one w Kęszycy Leśnej, Nałęczowie i w Kajkowie pod Ostródą. Spotkania umożliwiły uczestnikom wysłuchania interesujących wykładów, podczas których przedstawione zostały propozycje rozwiązań wielu problemów nurtujących polskich indyczarzy. Wyraźnie dała się też odczuć rodzinna atmosfera – hodowców łączą przecież wspólne cele i troski, a konferencja była doskonałą okazją do wymiany 
aktualnych doświadczeń oraz integracji.

Kilka słów o Kartzfehn
Fot. 1 Konferencja była doskonałą okazją do wymiany doświadczeń i integracji    Historyczną chwila dla firmy Kartzfehn było wyklucie się w maju 1957 r. 70 piskląt indyczych rasy Beltsville. Był to moment narodzin przedsiębiorstwa reprodukcji indyka, które dzięki swojemu dorobkowi w tej dziedzinie jest dziś liderem na rynku indyka ciężkiego. Moorgut Kartzfehn, od pokoleń należące do rodziny von Kameke, było początkowo gospodarstwem rolno-ogrodniczym. Pod koniec lat 50-tych narodził się pomysł wykorzystania terenów pochodzących z rekultywacji torfowisk dla utworzenia trzeciej gałęzi produkcji – nowoczesnej hodowli indyków według amerykańskich wzorców. Było to wówczas przedsiębiorstwo pionierskie, wymagające odwagi przy podejmowaniu decyzji. Pierwsze sukcesy twórców tego pomysłu sprawiły, że postanowili oni rozbudować swoje przedsięwzięcie. Decydujący przełom nastąpił z chwila przestawienia produkcji na indyka typu ciężkiego, którego części nadają się do sprzedaży lub dalszego przetwórstwa. Od tego czasu produkcja indyków w Kartzfehn jest symbolem ekspansywności i innowacyjności. 

Tags: indyki , Kartzfehn , produkcja indyków , publicystyka , reportaż , wylęgi , wylęgi indyków

 
<< Początek < Poprzednia 1 2 Następna > Ostatnie >>

Strona 1 z 2