Artykuły

Dlaczego na krajowym rynku nie ma kulinarnego mięsa wołowego z bydła rasy limousine?

Drukuj

Fotolia 32509400 Subscription Monthly XL 320x200Bydło rasy limousine wyhodowano we Francji. Zaliczane jest ono do ras bydła mięsnego, za które uzyskuje się obecnie najwyższe ceny za żywiec i mięso.

Mięso wołowe z bydła rasy limousine dostarczane z Polski na rynku greckim jest wysoko cenione i według sprzedających w sklepach jest wyżej oceniane przez konsumentów, niż mięso z bydła rasy limousine sprowadzane z Francji. Ceny jakie można uzyskać na rynku greckim to prawdopodobnie kwota powyżej 12 zł za 1 kg żywca. Takich cen nie uzyska się przy sprzedaży bydła w kraju. Zakładając, że bydło rasy limousine ma średnią wydajność rzeźną na poziomie 60% to cena, jaką producent może uzyskać za 1 kg żywca wynosi ok. 8 zł. Dlatego, aby mięso z bydła rasy limousine znalazło się na rynku krajowym, ceny powinny być konkurencyjne. W tym celu zakłady mięsne powinny podpisywać z producentami umowy kontraktacyjne na dostawę bydła rasy limousine. Pozowli to na uniknięcie długiego transportu żywca, a polskie restauracje nie kupowałyby kulinarnego mięsa wołowego z importu.

Źródło: Produkcja i rynek wołowiny w Polsce, 2017.

Więcej informacji pod linkiem: http://sklep.portalhodowcy.pl/poradniki/bydlo/produkcja-i-rynek-wolowiny-w-polsce