Artykuły

Pryszczyca bydła

Drukuj

Beata Sinkiewicz

14 stycznia Główny Inspektorat Weterynarii poinformował oficjalnie o stwierdzeniu ogniska pryszczycy w Niemczech. Gospodarstwo, w którym wystąpiła choroba, znajduje się w Brandenburgii, około 70 km od granicy Polski. Znajdujące się w tym gospodarstwie bydło (14 sztuk gatunku bawół domowy) zostało uśmiercone. Uśmiercono także wszystkie zwierzęta z gatunków wrażliwych w strefie o promieniu 1 km od gospodarstwa i wyznaczono dwie strefy: zapowietrzoną (3 km) i zagrożoną (10 km).

Do 6 marca 2025 r. potwierdzono kolejne ognisko pryszczycy na Węgrzech, na farmie bydła liczącej 1400 sztuk.

Pryszczyca jest zakaźną i zaraźliwą chorobą zwierząt parzystokopytnych domowych oraz dzikich. Na zakażenie najbardziej wrażliwe jest bydło, następnie świnie, owce i kozy. Chorobę wywołuje wirus z rodzaju Aphtovirus należący do rodziny Picornaviridae.

pryszczyca1Fot. 1. Jednym z objawów choroby są pęcherze wypełnione płynem występujące m.in. na strzykach

Choroba i jej przyczyny

Drogi zakażenia

Zakażone i chore na pryszczycę zwierzęta wydalają wirus z wydychanym powietrzem, wydzielinami oraz wydalinami. Największa koncentracja wirusa znajduje się w płynie surowiczym i nabłonku pojawiających się pęcherzy. Wirus wydalany jest przez zakażone zwierzę na ok. 4 dni przed wystąpieniem u niego objawów chorobowych.

Objawy choroby

  • pęcherze wypełnione płynem na skórze i błonach śluzowych w jamie ustnej, na racicach, na strzykach
  • kulawizna,
  • intensywny ślinotok,
  • gorączka,
  • apatia, osowiałość
  • u bydła mlecznego znaczący spadek produkcji mleka.

Choroba w stadzie może występować w postaci klasycznej z pęcherzami, gorączką i kulawizną lub w postaci łagodnej ze słabo wyrażonymi objawami klinicznymi.

pryszczyca2Fot. 2. Należy zwrócić uwagę na intensywny ślinotok

Przebieg choroby

Pryszczyca przebiega gwałtownie. Zakażenie rozprzestrzenia się bardzo szybko, a w ciągu 24-48 godzin w stadzie mogą chorować wszystkie zwierzęta. Padnięcia dotyczą przede wszystkich młodych zwierząt.

Leczenie

Zakażonych zwierząt nie można leczyć, więc jeśli choroba zostanie potwierdzona choćby u jednego zwierzęcia w gospodarstwie, należy wyeliminować wszystkie zwierzęta kopytne (m.in. trzoda chlewna, owce, kozy).

Postępowanie w przypadku podejrzenia wystąpienia choroby

W przypadku wystąpienia objawów takich jak poronienia, krosty, pęcherze, nadżerki lub wybroczyny na skórze i błonach śluzowych, ślinotok, kulawizny, zwiększona śmiertelność:

  • należy niezwłocznie zawiadomić powiatowego lekarza weterynarii, który podejmuje odpowiednie działania mające potwierdzić lub wykluczyć chorobę,
  • udzielać Inspekcji Weterynaryjnej wszelkich wyjaśnień, które mogą mieć znaczenie dla wykrycia choroby i źródeł zakażenia oraz zapobiegania jej rozprzestrzenianiu,
  • pozostawić zwierzęta w miejscu ich przebywania,
  • uniemożliwić osobom postronnym dostępu do pomieszczeń lub miejsc, w których znajdują się zwierzęta podejrzane o zakażenie,
  • wstrzymać się od wywożenia produktów pochodzenia zwierzęcego, zwłok zwierzęcych, pasz, wody, ściółki, nawozów naturalnych.

Zwalczenie choroby w stadzie odbywa się poprzez zabicie zwierząt w ognisku choroby i utylizację ich zwłok, a za zwierzęta zabite przysługuje odszkodowanie z budżetu państwa.

pryszczyca3

Postępowanie w przypadku wystąpienia pryszczycy reguluje rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lutego 2006 r. w sprawie szczegółowego sposobu i trybu zwalczania pryszczycy.

Ochrona stad przed zakażeniem

  • Zwierzęta wprowadzane do stad muszą pochodzić z wiadomego źródła i muszą być oznakowane,
  • w przypadku zakupu zwierząt z innych państw, muszą być zaopatrzone w świadectwo zdrowia potwierdzające ich pochodzenie i status zdrowotny,
  • stosowanie paszy i ściółki pochodzących z wiadomego źródła,
  • zapewnienie czystości i higieny w gospodarstwie,
  • zaopatrzenie obsługi w odzież ochronną,
  • wyłożenie przed wejściem do pomieszczeń, gdzie przebywają zwierzęta, mat dezynfekcyjnych,
  • zabezpieczenie obiektów gospodarskich przed dostępem owadów, ptaków i gryzoni
  • nieużywanie narzędzi i sprzętów z innych gospodarstw,
  • kwarantanna nowo zakupionych zwierząt przez co najmniej 14 dni przed włączeniem ich do stada,
  • stosowanie środków dezynfekcyjnych o pH kwaśnym poniżej 6 lub zasadowym powyżej 9.

pryszczyca4Fot. 3. W momencie zauważenia nadżerek na skórze i błonach śluzowych należy pozostawić zwierzęta w miejscu ich przebywania i niezwłocznie powiadomić stosowne organy

Pryszczyca a ludzie

Ludzie są wrażliwi na zakażenie. Pryszczyca u ludzi nie jest śmiertelna i zwykle przebiega łagodnie. Ludzie zarażają się w wyniku bezpośredniego kontaktu z chorym zwierzęciem, jak również spożywając mięso, mleko i niepasteryzowane przetwory mleczne pochodzące od zakażonego zwierzęcia.

Inne choroby z podobnymi objawami:

  • Wirusowa biegunka bydła i choroba błon śluzowych (BVD/MD).
  • Zakaźne zapalenie nosa i tchawicy i otręt bydła (IBR- IPV).
  • Choroba niebieskiego języka (BT).
  • Krwotoczna gorączka zwierzyny płowej (EHD).
  • Przypadki nie związane z zakażeniami np. oparzenia chemiczne lub urazy.
polska czerwona



ZOBACZ TAKŻE



Hodowla polskiego bydła czerwonego w Polsce - wczoraj, dziś i jutro

Podsumowując

Ważne jest stosowanie się do powyższych zaleceń, gdyż może pomóc to przed wpuszczeniem choroby do stada. Każdy świadomy hodowca powinien zdawać sobie sprawę z konsekwencji związanych z brakiem przestrzegania tych kluczowych zasad, ponieważ może to skutkować odmówieniem mu prawa do odszkodowania za zwierzęta padłe lub zabite na polecenie inspekcji weterynaryjnej.

 

okl HB 2025 03

Ten artykuł pochodzi z magazynu Hodowca Bydła 3/2025

Kup ten numer
Kup prenumeratę