Artykuły

Rynek chiński nadzieją na poprawę cen trzody chlewnej

Drukuj

Fotolia 196669057 Subscription Monthly XXL 320x200W ubiegłym tygodniu opublikowano raport dotyczący zmian pogłowia trzody chlewnej w Chinach. Jim Long z firmy Genesus przedstawił obszerny komentarz w tej sprawie.

 

Z przedstawionego raportu wynika, że w ciągu ostatnich 12 miesięcy pogłowie macior zredukowano o 5 mln sztuk. Biorąc pod uwagę ostatnie 18 miesięcy -  stado loch zmniejszono o 6 mln sztuk, co równa się łącznej liczbie macior w USA.

Powody takiego stanu rzeczy:

  • Pod koniec 2017 roku oraz w pierwszej połowie 2018 r. ceny trzody kształtowały się poniżej kosztów produkcji.
  • Zmiany strukturalne związane z regulacjami środowiskowymi doprowadziły do zlikwidowania wielu gospodarstw.
  • Od lata 2018 roku, kiedy potwierdzono występowanie ASF, kontynuowano likwidację gospodarstw w celu zwalczenia choroby. W grudniu 2018 r. odnotowano najniższe pogłowie macior, które w dalszym ciągu jest stopniowo redukowane.
  • Rok temu w ubojniach za maciorę płacono 10 juanów/kg. Obecnie cena spadła do 3,5 juanów/kg. Nie często można zaobserwować na rynku aż tak drastyczną obniżkę cen. W ostatnim tygodniu średnia cena za kg tucznika wyniosła 13,87 juanów, co stanowi ogromną różnicę w porównaniu do cen macior (3,5 juanów/kg).
  • Cena macior jest tak niska, ze względu na masową likwidację stada podstawowego.

Komentarze:

Proces likwidacji macior w Chinach jest bezprecedensowy i będzie kontynuowany. Ostatnie informacje wskazują, że z powodu afrykańskiego pomoru świń zostanie zlikwidowane kolejne 3,5 mln macior. Oznacza to, że w ciągu dwóch lat Chiny zredukują pogłowie macior prawie o 10 mln sztuk. Likwidacja takiej liczby macior skutecznie doprowadzi do zmniejszenia produkcji tuczników o 150 mln sztuk rocznie.

Masowy import wieprzowiny do Chin nastąpi w momencie zakończenia procesu likwidacji macior, który cały czas zasila chiński rynek wieprzowiny. W pewnym momencie Chiny będą musiały zwiększyć import z głównych obszarów eksportujących wieprzowinę, czyli z  Europy, Brazylii i Ameryki Północnej.

Ceny kształtowane są przez podaż, popyt i nastroje jednostki kupującej. Kiedy PED uderzył w USA, 6% spadek pogłowia świń doprowadził do najwyższych cen trzody chlewnej w historii Stanów Zjednoczonych. Możemy zakładać zatem, że w pewnym momencie Chiny rozpoczną masowy import wieprzowiny, aby wypełnić lukę stworzoną przez likwidację macior. Kiedy to nastąpi, ceny w krajach eksportujących, w tym również w Europie, zaczną intensywnie rosnąć.

Media światowe nie skomentowały jeszcze nadciągającego niedoboru wieprzowiny na chińskim rynku. Światowy rynek wieprzowiny w pewnym momencie stanie w obliczu konkurencji cenowej, która powstanie na rynku chińskim.

Mówiąc wprost - jeśli USA i  inne kraje eksportujące podniosą znacznie ceny wieprzowiny po zakończeniu likwidacji macior w Chinach -  nie będziemy zaskoczeni.

Źródło: Genesus