Artykuły

Kryzys żywnościowy w dobie wojny na Ukrainie

Drukuj

Fotolia 80426671 Subscription Monthly XXLRosyjska inwazja na Ukrainę nadeszła w złym momencie dla światowego rynku żywności. Rosja i Ukraina są ważnymi eksporterami żywności. W miarę trwania wojny rośnie prawdopodobieństwo, że niedobory żywności, zwłaszcza zbóż i olejów roślinnych, staną się bardzo dotkliwe i spowoduje to nałożenie kolejnych ograniczeń przez większą ilość państw.

Nacisk na dostępne zapasy żywności spowoduje podniesienie ich cen i zagrozi bezpieczeństwu żywnościowemu ludności społeczeństw ubogich.

Narzędzie IFPRI służy do śledzenia ograniczeń eksportu żywności. Eksperci przeanalizowali, w jaki sposób wojna na Ukrainie wpłynęła na światowy handel. Odkąd pod koniec lutego rozpoczęła się rosyjska inwazja, liczba krajów nakładających ograniczenia na import prduktów z Rosji wzrosła z 3 do 16.

Ukraina i Rosja są światowymi dostawcami surowców. Kraje, które wdrożyły ograniczenia importowe, mają duży udział w niektórych głównych towarach, którymi handluje się na świecie. Ukraina ograniczyła eksport, aby zapewnić odpowiednie zaopatrzenie ludności podczas konfliktu. Rosja również ograniczyła eksport żywności.

Przeczytaj również: "Problemy na rynku nawozów i dodatków paszowych będą się nasilały"

Inni ważni dostawcy nakładający ograniczenia eksportowe to:

- Indonezja (zakaz produktów z oleju palmowego),

- Argentyna (zakaz eksportu wołowiny)

- Turcja, Kirgistan i Kazachstan (zakazy dotyczące różnych produktów zbożowych).

Do 5 produktów rolnych, których dotyczy problem ograniczeń handlowych należy: pszenica, olej palmowy, kukurydza, olej słonecznikowy i sojowy.

Pod względem całkowitego handlu poszczególnymi produktami ograniczenia eksportowe wpływają na:

- 35,9% eksportu pszenicy,

- 55% eksportu oleju palmowego,

- 17,2% eksportu kukurydzy,

- 78,2% eksportu oleju słonecznikowego i

- 5,8% eksportu oleju sojowego.

Najbardziej dotknięci kryzysem są najwięksi importerzy pszenicy, kukurydzy i olejów roślinnych, w tym kraje Azji Środkowej, takie jak Mongolia, oraz kraje Afryki Północnej, w tym Egipt i Sudan. Podobnie ograniczenia dotyczące olejów roślinnych, w tym olejów palmowych i słonecznikowych, mają istotny wpływ na kraje takie jak Indie, Pakistan i Bangladesz.

Zachędza się, aby z globalnymi problemami w ograniczeniu handlu towarami postępować jak w przypadku problemów z Covid-19 na początku 2020 r. – większość krajów powstrzymała się od wprowadzania zakazów, a tam, gdzie zostały wdrożone, były one krótkotrwałe.

Jednak wojna na Ukrainie dotyczy inne przestrzeni  - światowe zapasy żywności nie są wysokie. Wyjątek stanowi ryż, a nastroje polityczne gorsze niż złe.

W strukturze Światowej Organizacji Handlu (WTO) brakuje przepisów, które skutecznie dyscyplinowałyby stosowanie ograniczeń eksportowych, być może zbliżająca się czerwcowa konferencja ministerialna będzie okazją do wdrożenie odpowiednich procedur w tym zakresie.

W międzyczasie kraje powinny współpracować, aby uniknąć fali szkodliwej polityki, takiej jak ta, która miała miejsce podczas kryzysu cen żywności w latach 2007-2008. Polityczne decyzje w ograniczaniu handlu żywnością moga mieć natychmiastowe skutki i wpływać na wystąpienie głodu w niektórych rejonach świata. Projekt „Food and Fertilizer Export Restrictions Tracker” dostarcza publicznie dostępnych danych na temat środowiska globalnej polityki handlu żywnością w kontekście trwającego kryzysu ukraińsko-rosyjskiego, aby pomóc w ograniczeniu tego potencjalnego problemu.

Źródło: https://www.allaboutfeed.net/

Więcej aktualności ze świata znajdziesz w naszych czaspismach. Prenumeratę zamówisz w naszym sklepie.

HD 4 2022  HB 3 2022  HT3 4.2022 okl  IP78 12022