Artykuły

Ceny skupu drobiu rzeźnego w tygodniu 21-27.02.2022 r.

Drukuj

Fotolia 38139666 Subscription Monthly L
Ceny skupu drobiu rzeźnego w tygodniu 21-27.02.2022 r. porównaniu z notowaniami z poprzedniego tygodnia po raz kolejny wzrosły. Jedynie kaczki zanotowały nieznaczny, bo 8 groszowy spadek. W porównaniu natomiast do cen sprzed miesiąca ceny skupu drobiu wzrosły od 3,15% za kaczki, do 8,44% za indory. W odniesieniu do bardzo niskich cen ubiegłorocznych jest to zwyżka o 20-36%.

Analizując ceny sprzed 2 lat, notowania kurcząt są wyższe o 40% a kaczek o 42%. Ceny skupu indyków w ostatnich tygodniach wzrosły najistotniej, ale jest to gatunek drobiu, który najbardziej ucierpiał w dobie kryzysu wywołanego przez załamanie się rynków zbytu oraz ubiegłoroczną epidemię ptasiej grypy.

Indyczki podrożały w ciągu 2 lat o 51%, a indory o 58%.

 

 

Przeczytaj także:

Ukraina jest gotowa do transportu zbóż liniami kolejowymi

Na rynku elementów drobiowych w ciągu ostatniego tygodnia wzrosły wszystkie ceny, najbardziej udźce z indyka (o 4,73%) oraz ćwiartki z kurczaka (o 3,88%). W porównaniu do cen sprzed miesiąca ceny sprzedaży elementów drobiowych są wyższe o 6-17,5%. Mięso drobiowe jest dzisiaj droższe o 20-55% niż rok temu oraz od 36% (filety z piersi kurczaka) do 83% za udźce z indyka.

 

Ceny skupu drobiu rzeźnego oraz sprzedaży elementów drobiowych w tygodniu 21.02-27.02.2022 r.

Obecnie

przed tygodniem

zmiana t/t

przed miesiącem

zmiana m/m

przed rokiem

zmiana r/r

przed 2 laty

zmiana 2020/2022

Skup, zł/kg

Kurczęta typu brojler

4,64

4,59

1,09

4,49

3,34

3,51

32,19

3,31

40,18

Indory

6,94

6,72

3,27

6,40

8,44

5,57

24,60

4,38

58,45

Indyczki

6,76

6,71

0,75

6,54

3,36

5,62

20,28

4,47

51,23

Kaczki typu brojler

6,22

6,3

-1,27

6,03

3,15

4,57

36,11

4,37

42,33

Gęsi

Sprzedaż elementów drobiowych, zł/kg

Tuszki kurcząt patroszonych 65%

8,15

7,93

2,77

7,50

8,67

5,97

36,52

5,58

46,06

Ćwiartki z kurczaka

6,16

5,93

3,88

5,44

13,24

3,96

55,56

3,67

67,85

Filety z piersi kurczaka

16,98

16,56

2,54

15,83

7,26

12,50

35,84

12,47

36,17

Filety z piersi indyka

19,02

18,95

0,37

17,99

5,73

15,80

20,38

12,74

49,29

Skrzydła z indyka

9,07

9,03

0,44

8,44

7,46

6,61

37,22

5,1

77,84

Udźce z indyka

15,28

14,59

4,73

13,00

17,54

9,84

55,28

8,32

83,65

Podudzia z indyka

8,14

7,85

3,69

7,27

11,97

6,03

34,99

5,32

53,01

Więcej o rynku drobiowym znajdziesz w najnowszym numerze Hodowcy Drobiu 2/2022

Przeczytaj także "Kolejne ogniska ptasiej grypy"

Najnowszy numer Hodowcy Drobiu jak i pozostałe czasopisma kupisz w naszym sklepie

Więcej o rynku drobiu czytaj w miesięczniku Hodowca Drobiu

HD 2 2022