Artykuły

Ceny drobiu gwałtownie zareagowały na sytuację na Ukrainie!

Drukuj

kurczaki
Ceny skupu drobiu rzeźnego w tygodniu 28.02-6.03.2022 r. w porównaniu z notowaniami z poprzedniego tygodnia po raz kolejny wzrosły. Tym razem był to gwałtowny skok, związany z agresją Rosji na Ukrainę i wszystkimi jego konsekwencjami na rynkach rolnych. Żywność drożeje w zastraszającym tempie, środki do produkcji rolnej także, Przypomnijmmy jednak, że polscy hodowcy produkują drób i jaja najtaniej w Europie.

Najbardziej zdrożały kurczęta brojlery o 13 groszy (+2,8%) oraz indyczki o 12 groszy (+1,8%). Indory zdrożały o 3 grosze a kaczki o 6 groszy.

W porównaniu do cen sprzed miesiąca są to ceny wyższe o 3,9-7,1%. Obecnie najbardziej stabilną cenę mają kaczki, które w odniesieniu do cen sprzed miesiąca zdrożały jedynie o 4 grosze. W odniesieniu do bardzo niskich cen ubiegłorocznych jest to zwyżka o 22-38%. Analizując ceny sprzed 2 lat, notowania kurcząt są wyższe o 40%, a kaczek o 42%. Indory podrożały o 25%, a indyczki o 27%.

Na rynku elementów drobiowych w ciągu ostatniego tygodnia wzrosły wszystkie ceny (oprócz cen za skrzydła indycze), najbardziej filety z piersi kurczaka (+3,2%) oraz tuszki kurcząt i ćwiartki z kurczaka (+2,8%).

Ceny skupu drobiu rzeźnego oraz sprzedaży elementów drobiowych w tygodniu 27.02-6.03.2022 r.
  Obecnie przed tygodniem zmiana t/t przed miesiącem zmiana m/m przed rokiem zmiana r/r przed 2 laty zmiana 2020/2022
Skup, zł/kg         
                   
Kurczęta typu brojler 4,77 4,64 2,80 4,51 5,76 3,58 33,24 3,41 39,88
Indory 6,97 6,94 0,43 6,51 7,07 5,58 24,91 5,58 24,91
Indyczki 6,88 6,76 1,78 6,62 3,93 5,61 22,64 5,41 27,17
Kaczki typu brojler 6,28 6,22 0,96 6,24 0,64 4,57 37,42 4,42 42,08
Gęsi                  
Sprzedaż elementów drobiowych, zł/kg       
                   
Tuszki kurcząt patroszonych 65% 8,38 8,15 2,82 6,98 20,06 5,81 44,23 5,72 46,50
Ćwiartki z kurczaka 6,33 6,16 2,76 5,45 16,15 3,93 61,07 3,96 59,85
Filety z piersi kurczaka 17,53 16,98 3,24 16,22 8,08 12,44 40,92 12,88 36,10
Filety z piersi indyka 19,18 19,02 0,84 18,41 4,18 15,91 20,55 18,40 4,24
Skrzydła z indyka 8,77 9,07 -3,31 8,67 1,15 6,75 29,93 5,40 62,41
Udźce z indyka 15,49 15,28 1,37 13,39 15,68 10,77 43,83 10,17 52,31
Podudzia z indyka 8,31 8,14 2,09 7,53 10,36 6,54 27,06 5,47 51,92

 

W porównaniu do cen sprzed miesiąca tuszki kurcząt są droższe o 20%. Znacznie podrożały także elementy z indyka – udźce o 16%, a podudzia o 10%.

Przeczytaj także: Polska stoi przed poważnym wyzwaniem! Potrzeba będzie więcej drobiu i jaj.

Porównując aktualne ceny sprzedaży elementów drobiowych do tych sprzed 2 lat najbardziej podrożały skrzydła z indyka, o ponad 62% oraz ćwiartki z kurczaka (o 59%). Udźce i podudzia z indyka są droższe o ponad 50%. Tuszka z kurczaka jest droższa o 47%, filety z piersi kurczaka o 36%. Jedynym elementem, który tylko nieznacznie zdrożał w ciągu ostatnich 2 lat jest filet z piersi indyka (+4,2%).

Więcej o rynkach drobiarskich piszemy w miesięczniku Hodowca Drobiu