Hodowca Drobiu, Indyk Polski, Hodowca Bydła i Hodowca Trzody Chlewnej – czasopisma branży hodowlanej

Rynek wołowiny - podsumowanie listopad 2019 r. i prognozy na 2020 r.

Drukuj

Photogenica PHX298340542 800x600Według USDA produkcja wołowiny na świecie w br. zmniejszy się o 1,9%, a w 2020 r. wzrośnie o 0,9% (w porównaniu z rokiem poprzednim).

Przewiduje się, że zarówno w 2019 r., jak i w 2020 r. wyraźnie zwiększać się będą obroty handlowe wołowiną – eksport odpowiednio o 4,3% i 4,4%, a import o 6,5% i 4,2%.

Eksperci Komisji Europejskiej przewidują, że produkcja wołowiny w UE zmniejszy się zarówno w br. jak i w 2020 r. odpowiednio o 0,5% i 0,7% (w porównaniu z rokiem poprzednim). W tym czasie zwiększy się eksport wołowiny z UE do krajów trzecich (odpowiednio o 8,0% i 5,0%), natomiast import w br. zmniejszy się o 3,0%, a w 2020 r. wzrośnie o 2,0%.

Spożycie wołowiny w UE zmaleje w br. i w 2020 r. (o 0,9% i 0,8%). Mniejsza konsumpcja wołowiny w UE będzie rezultatem mniejszego popytu na ten gatunek mięsa, a także mniejszej jej dostępności. W większości krajów UE ubito mniej bydła niż przed rokiem, z wyjątkiem Irlandii i Wielkiej Brytanii, co można wiązać z oczekiwanym Brexitem i niepewnością co do warunków handlu w najbliższym czasie. Spadek liczby ubitych sztuk w UE jest częściowo rekompensowany większą masą ubijanych sztuk bydła.

baner BO 492x200

Pomimo mniejszych ubojów, ceny wołowiny (oprócz krów) utrzymują się na poziomie niższym niż

średnia z lat 2016-2018, co jest rezultatem mniejszego popytu wewnętrznego oraz pogorszenia salda handlu zagranicznego.

W okresie styczeń-wrzesień 2019 r. skupiono w Polsce 500,9 tys. t bydła (wagi żywej), tj. o 6,2% mniej niż w analogicznym okresie roku poprzedniego, a przedsiębiorstwa przemysłu mięsnego zatrudniające 50 i więcej pracowników wytworzyły 164 tys. t wołowiny (wzrost o 13,0%).

Średnia cena skupu bydła wyniosła w tym okresie 6,32 zł/kg i była o 2,7% niższa niż w okresie styczeń-wrzesień 2018 r. We wrześniu 2019 r. cena skupu młodego bydła wyniosła 6,15 zł/kg i była o 1,4% niższa niż przed miesiącem i o 9,1% niż we wrześniu 2018 r.

Opłacalność produkcji (mierzona relacją cen żywiec: mieszanka B2 dla opasów) w pierwszych dziewięciu miesiącach 2019 r. była mniej korzystna niż w analogicznych okresach roku poprzedniego.

Utrzymuje się regionalne zróżnicowanie cen skupu bydła oraz cen sprzedaży ćwierci z byków do lat dwóch i krów. W trzecim tygodniu października 2019 r., tak jak dotychczas, najniższe ceny skupu notowano w regionie północnym (5,44 zł/kg), a najwyższe w regionie centralnym (6,09 zł/kg). Ćwierci z byków do dwóch lat były najtańsze w regionie centralnym (12053 zł/t) a krów w regionie południowym (10342 zł/t), natomiast ceny ćwierci z krów i byków do dwóch lat były najwyższe w regionie północnym i wynosiły odpowiednio 10 954 i 12 763 zł/t.

Przeciętne ceny tusz w Polsce są niższe niż ich średnia cena w UE. W okresie 14.10-20.10.2019 r. przeciętna cena tusz kategorii A/C/Z1 klasy R32 była w Polsce o ok. 18% niższa niż średnio w UE (361,67 EUR/dt) i wyniosła 294,85 EUR/dt. Tusze kategorii A/C/Z klasy R3 były droższe niż w Polsce również u naszych głównych odbiorców mięsa wołowego, tj. we Włoszech (o 26%), Niemczech (o 19%), Holandii (o 6%), Hiszpanii (o 19%) i Francji (o 20%).

W pierwszych dziewięciu miesiącach br. średnie cen tusz w Polsce i w UE były niższe niż w porównywalnym okresie 2018 r. We wrześniu 2019 r. w Polsce cena tusz bydła kategorii A/C/Z klasy R3 była niższa o 1,7% i wynosiła 281,71 EUR/100 kg, w tym czasie średnia cena tych tusz w UE wzrosła o 0,6% do 355,02 EUR/100 kg (w porównaniu z sierpniem 2019 r.). We wrześniu 2019 r., w porównaniu z grudniem 2018 r., mięso wołowe zdrożało 0,4%, a cielęce o 2,3%.

Ceny detaliczne różnych rodzajów mięsa wołowego zmieniły się nieznacznie. Spośród asortymentów monitorowanych przez GUS zdrożało mięso wołowe bez kości z udźca z 33,79 do 34,07 zł/kg, mięso cielęce z kością z 29,71 do 30,53 zł/kg, mięso cielęce bez kości z 49,89 do 50,73 zł/kg oraz mięso wołowe z kością - rostbef i antrykot z 28,50 do 28,67 zł/kg.

Niższe ceny konsumenci płacili natomiast za szponder (mięso wołowe z kością), którego cena obniżyła się z 20,15 zł/kg do 20,01 zł/kg.

Źródło: rynek-rolny