Hodowca Drobiu, Indyk Polski, Hodowca Bydła i Hodowca Trzody Chlewnej – czasopisma branży hodowlanej

Innowacyjna metoda kontroli produkcji paszy – obniżająca śmiertelność macior i poprawiająca wyniki produkcyjne

Drukuj

W trakcie kongresu ESPHM (Europejskie Sympozjum Zdrowia Świń), które w tym roku odbyło się w Lipsku (Niemcy) mieliśmy przyjemność spotkać się ze znajomym duńskim lekarzem – Erykiem. Przy każdej okazji rozmawiamy o problemach zdrowotnych na fermach trzody chlewnej zarówno w Dani, jak i w Polsce. Te rozmowy zawsze są ciekawe i pozwalają nam na wymianę doświadczeń, spostrzeżeń, a także zdobycie nowych cennych informacji. Tak było i tym razem. Eryk pochwalił się, że fermy nad którymi sprawuje nadzór poprawiają wyniki i to dzięki… paszy!

Zrzut ekranu 2024 09 13 123826

Wróciliśmy myślami do doświadczenia, które zostało przeprowadzane na przełomie 2008-2010 w wytwórni pasz, a dotyczyło określenia bardzo konkretnych parametrów paszy – grubości, gramatury i jakości mielenia.
Wszystkie one mają znaczenie w występowaniu niestrawności oraz pojawieniu się wrzodów żołądka u świń. Doskonale zdajemy sobie sprawę, że ograniczenie wyżej wymienionych jednostek chorobowych wpływa korzystnie na zmniejszenie śmiertelności macior, a także na poprawę dobrostanu zwierząt.
Efekty wspomnianego doświadczenia były dość zaskakujące i nie bez powodu zainteresowały środowisko duńskich paszowców. Podczas naszej wizyty w 2019 roku, a także dwa lata później utwierdziliśmy się, że choroba wrzodowa oraz niestrawność są wciąż istotne w kwestii śmiertelności i powstawania biegunek, a w konsekwencji wpływają na wysokie koszty leczenia i produkcji trzody chlewnej.
Wszystko wskazywało na to, że warto pochylić się nad tematem paszy. Nie tylko istotne są więc jej jakość, ilość i zbilansowanie, ale także gramatura oraz stopień rozdrobnienia. Dla tego urządzenie firmy Vestjyllands Andel (VA) jest ciekawym i innowacyjnym rozwiązaniem, które w pełni pozwala na kontrolę jakości i profilu rozdrobnienia mieszanki pokarmowej.
Opatentowane przez firmę urządzenie o nazwie SizeMatters zamontowane za młynami umożliwia stałe oraz automatyczne monitorowanie stopnia rozdrobnienia paszy. Z tego „przesiewacza paszowego” uzyskuje się automatyczny profil sitowy paszy na każde 1000 kg mieszanki. Pozwala to na bardzo szybką reakcję, a także umożliwia optymalnie ustawienie młynów.

Zrzut ekranu 2024 09 16 102558Zastrzeżenie: Istnieją znaczne potencjalne różnice w zależności od gospodarstwa i położenia geograficznego. Dlatego też obliczenia należy traktować jako orientacyjne

Ale co to nam daje w rzeczywistości?

  1. Uzyskanie gramatury paszy najlepiej dostosowanej do wieku zwierzęcia i potrzeb bytowych.
  2. Ograniczenie występowania wrzodów żołądka.
  3. Zmniejszenie niestrawności pokarmowych.
  4. Ograniczenie zwrotów do wytwórni.
  5. Urządzenie stale monitoruje przebieg produkcji, a co za tym idzie uzyskujemy dostęp do historii produkcji w formie zapisu. Daje to dużą pewność w sytuacji, gdy szukamy wyjaśnienia problemów zaistniałych na fermie.
  6. Zastosowanie tej technologii pozwoliło nam na oszacowanie zmniejszenia kosztów, a tym samym wypracowanie zysku w badanych gospodarstwach.

Warto dodać, że urządzenie wyprodukowane przez firmę Vestjyllands Andel spełniło oczekiwania, a prowadzone doświadczenia pokazały jak ważna jest technologia pozyskania prawidłowego rozdrobnienia. Na fermach, gdzie hodowcy wykorzystują SizeMatters poprawiła się zdrowotność macior, odnotowano mniej upadków (w wyniku wrzodów żołądka), lepsze wykorzystanie paszy, a to wszystko ostatecznie wpłynęło na polepszenie wyni ków produkcyjnych.

Zrzut ekranu 2024 09 16 102614

 

okl HT 2024 7 8

Ten artykuł pochodzi z magazynu Hodowca Trzody Chlewnej 7-8/2024

Kup ten numer
Kup prenumeratę