Hodowca Drobiu, Indyk Polski, Hodowca Bydła i Hodowca Trzody Chlewnej – czasopisma branży hodowlanej

Eurostat podał produkcję drobiu w 2020 r. Sprawdź czy Polska zmniejszyła produkcję w trudnym roku?

Drukuj

Photogenica PHX10048836Według najnowszych danych opublikowanych przez Eurostat Polska w 2020 roku wyprodukowała 2696,01 tys. ton mięsa drobiowego. Było to więcej o 3,95% niż w roku 2019. W porównaniu do ubojów sprzed dekady było to dwukrotnie więcej. Pozostajemy niekwestionowanymi liderami na rynku produkcji mięsa drobiowego w Europie. Brakuje jeszcze pełnych informacji z Wielkiej Brytanii i Hiszpanii,  ale już wiadomo, że kraje te zgłaszały spadki produkcyjne tego gatunku mięsa. Mniej niż w 2019 roku wyprodukowano mięsa drobiowego w Turcji, Francji, na Węgrzech i w Rumunii. Więcej ubojów dokonali Niemcy i Włosi.

Według wstępnych danych w krajach należących do UE produkcja mięsa drobiowego w 2020 roku była wyższa o +1,14% i wyniosła 12 416,90 tys. ton.

Produkcja mięsa drobiowego w ważniejszych krajach Europy, tys. ton

Europa drob 2020