Wymagania dotyczące utrzymywania bydła przeznaczonego do produkcji żywności

Ewa Stamirowska-Krzaczek
Instytut Nauk Rolniczych, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Chełmie
Paweł Krzaczek
Katedra Energetyki i Środków Transportu, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności należy rozpatrywać w ramach całego łańcucha produkcji żywności, począwszy od produkcji podstawowej w gospodarstwie rolnym. Powstanie nowych norm i uregulowań w tym zakresie związane było z akcesją Polski do Unii Europejskiej. Akty prawne objęły cały łańcuch żywnościowy (uprawę roślin, produkcję pasz, chów i hodowlę zwierząt, ubój zwierząt, przetwórstwo i obrót surowcami oraz produktami pochodzenia zwierzęcego) i mają za zadanie zapewnić wysoki poziom ochrony zdrowia publicznego, przy jednoczesnym ograniczeniu negatywnego wpływu na środowisko oraz zapewnieniu dobrego dobrostanu zwierząt gospodarskich, który jest powiązany z produkcją żywności pochodzenia zwierzęcego [Osiński i in., 2014]. Rolnicy są zobowiązani do przestrzegania wymogów na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji żywności i pasz, aby wytwarzana przez nich żywność i pasze spełniały obowiązujące wymogi prawa żywnościowego i paszowego. W każdym gospodarstwie bardzo ważne jest prowadzenie dokumentacji i zapisów dotyczących produkcji żywności i pasz, które pozwalają zidentyfikować pochodzenie produktu oraz umożliwiają sprawdzenie, czy pasza, żywność bądź surowce wytworzone w gospodarstwie, przeznaczone do dalszego przetwórstwa, nie stanowią zagrożenia dla zdrowia ludzi i zwierząt [MRiRW, 2015].

Na podstawie przepisów prawnych wydanych przez UE zostały opracowane normy i zalecenia co do wymagań dla gospodarstw rolnych w zakresie produkcji bydła i żywności.

Otoczenie gospodarstwa:

wymagania1Tab. 1. Wymagane oświetlenie w budynkach dla bydła

Budynek i pomieszczenia inwentarskie:

Higiena personelu:

wymagania2Tab. 2. Wymagania co do ilości wymiany powietrza w pomieszczeniach dla bydła

Dobrostan zwierząt:

wymagania3Tab. 3. Wymagania co do temperatury i wentylacji (temperatura, wilgotność, ochładzanie i ruchy powietrza) w pomieszczeniach dla bydła

Pojenie i żywienie zwierząt:

wymagania4Tab. 4. Wymiary stanowisk wymagane przy uwięziowym systemie utrzymania bydła

Zdrowie i pielęgnacja zwierząt:

wymagania5Tab. 5. Wymagania powierzchni w kojcach grupowych bez wydzielonych stanowisk, bez ściółki

Identyfikacja zwierząt i dokumentacja:

wymagania6Tab. 6. Wymagania powierzchni w kojcach grupowych bez wydzielonych stanowisk, na ściółce

Ochrona środowiska:

wymagania7Tab. 7. Wymagania dotyczące przegród technologicznych, ciągów i otworów komunikacyjnych

Transport zwierząt:

wymagania8Tab. 8. Wielkość powierzchni ładowanej w środku transportu dla bydła (transport drogowy)

Wszystkie przedstawione wymogi muszą być przestrzegane przez rolników zajmujących się produkcją żywności. Należy zaznaczyć, także że bardzo ważną kwestią jest wymóg zabraniający rolnikowi wprowadzania na rynek żywności, która jest szkodliwa dla zdrowia lub nie nadaje się do spożycia przez ludzi oraz wymóg zabraniający wprowadzania na rynek paszy niebezpiecznej dla zwierząt i stosowania jej w żywieniu zwierząt. Podstawową zasadą produkcji żywności jest to, aby była ona bezpieczna dla zdrowia i życia konsumentów. Produkty żywnościowe często nie kwalifikują się do spożycia przez ludzi z uwagi na zanieczyszczenie substancjami obcymi, gnicie, zepsucie lub rozkład. W produkcji i obrocie żywnością nie można stosować procesów technologicznych oraz takich metod produkcyjnych, które mogłyby mieć negatywny wpływ na zdrowie konsumentów.

Literatura dostępna u autorów.

 

Okladka HB10

Ten artykuł pochodzi z magazynu Hodowca Bydła 10/2015

Kup prenumeratę