okl HB 2025 01

HODOWCA BYDŁA

Numer: 1/2025

ISSN 1732-1921

Artykuły:

  • Potencjał roślin bobowatych na użytkach zielonych
    Marta Borsuk-Stanulewicz, Cezary Purwin
  • Zakiszanie biomasy konopnej na cele energetyczne i paszowe
    Barbara Wróbel
  • System udojowy jest jak organizm człowieka – odkryj klucz do zdrowia stada i jakości mlekaPrzeczytaj cały
    Paweł Panasiuk
  • Związek między wydajnością w pierwszej laktacji a dalszą użytkowością krów
    Mariusz Bogucki
  • Czucie eksteroreceptywne – czyli droga komunikacji krowy ze światem zewnętrznym
    Iwona Ałtyn
  • Terapia stanów zapalnych gruczołu mlekowego – przeszłość, teraźniejszość i przyszłość
    Agnieszka Wilczek-Jagiełło
  • Czynniki środowiskowe wpływające na występowanie kulawizn u krów mlecznych
    Piotr Stanek, Paweł Żółkiewski
  • Laktoza w mleku – obecny stan wiedzy
    Anna Wilkanowska
  • Dexter – najmniejsza rasa bydła
    Renata Gabryszuk, Mirosław Gabryszuk
  • Zarządzanie odsadzaniem cieląt w stadzie bydła mięsnego
    Bartosz Bigorowski, Mikołaj Ciaciuch
  • Zimowe utrzymanie bydła mięsnego w gospodarstwach uczestniczących w działaniu „Wsparcie dla projektów demonstracyjnych”
    Agata Karpowicz, Piotr Wójcik

Aktualności branżowe:*

  • Ceny skupu mleka i sprzedaży produktów mleczarskich
  • Handel mlekiem w trzech kwartałach 2024 roku
  • Produkcja mleka w krajach UE
  • Ceny skupu bydła rzeźnego w Polsce
  • Handel mięsem wołowym w trzech kw. 2023 i 2024 roku
  • Ceny mleka w krajach UE
  • Ceny skupu młodego bydła rzeźnego w krajach UE

Ponadto w numerze:*

  • KSIĄŻKA Hodowla polskiego bydła czerwonego w Polsce
  • NOWOŚĆ Katalog Firm Paszowych 2024
  • MAPA  Zestawienie firm zajmujących się skupem i ubojem bydła

* Wiadomości dostępne w wydaniu papierowym lub w wydaniu online.

Kup ten numer
14 zł
Kup prenumeratę
150 zł


Do prenumeraty otrzymasz segregator i Katalog Firm Paszowych

GRATIS!