Czy utrzyma się klatkowy chów kur nieśnych?

Stanisław Wężyk,

Ryszard Gilewski

AVICONS

 

W USA, Kanadzie i w Europie, a w tym i w Polsce nasila się dyskusja o tym jakie jaja powinniśmy jeść ze względów dietetycznych i etycznych – zniesione w klatkach czy poza nimi? Zdania są podzielone. Jedną stronę reprezentują tzw „zieloni” i „obrońcy praw zwierząt”, przekonując konsumentów o zdrowotnych i smakowych walorach jaj znoszonych w alternatywnych systemach chowu i podnosząc problem dobrostanu kur nieśnych. Inne zdanie mają producenci jaj, którzy zgodnie z Dyrektywą UE wymienili po 1 stycznia 2012 r., tradycyjne klatki na wzbogacone, ponosząc przy tym duże koszty, by zapewnić kurom komfortowe warunki chowu.

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

Zaloguj się, aby zobaczyć.