Przyczyny zatruć u drobiu

Oliwia Duszyńska-Stolarska
Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

Wedle zasady Paracelsusa „Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, bo tylko dawka czyni truciznę” każda substancja dodawana do paszy w nieodpowiedniej proporcji może stanowić zagrożenie dla zwierząt. Toksykologia weterynaryjna należy do jednych z najbardziej skomplikowanych działów diagnostyki gdyż reakcje organizmu na daną substancje w obrębie jednego gatunku mogą być zgoła odmienne. Ponadto odziaływanie na daną substancję może być różne w zależności od typów produkcyjnych danego gatunku. Główną przyczyną zatruć jest pasza, dlatego też monitowanie jej jakości pozwala na kontrolowanie problemu zatruć u drobiu.

Niezwykle pomocnym przy rozpoznaniu zatrucia jest przeprowadzenie wywiadu, który powinien obejmować: oględziny fermy, objawy kliniczne oraz jeśli jest taka możliwość wyniki sekcji zwłok. Często właściwa identyfikacja choroby stwarza trudność w odróżnieniu zatrucia od choroby zakaźnej. Monitorowanie jakości paszy jest niezwykle istotne. W celu ułatwienia zadania zaleca się profilaktyczne pozostawienie próbki paszy z każdej dostawy. W razie konieczności badanie laboratoryjne pozwoli wykryć przyczynę zatrucia i znacznie skróci czas przeznaczony na diagnostykę oraz leczenie. Jednakże należy pamiętać, iż składniki nie zawsze rozkładają się w paszy równomiernie, dlatego też reprezentatywna próbka kierowana do laboratorium powinna mieć ok. 5 kg. Materiał badawczy należy pobierać możliwie z różnych miejsc paszy. Szybkie działanie jest szczególnie istotne w przypadku brojlerów. Częstym powodem zatrucia są niewłaściwe procedury produkcji paszy, czego bezpośrednimi przyczynami są:

Niedokładnie zmieszana pasza może w konsekwencji wytworzyć warstwy składników, które będą charakteryzowały się zbyt dużą lub zbyt małą koncentracją substratów. Znacznie częstszym problemem zatruć jest niedostosowanie składu pasz do gatunku, wieku oraz grupy użytkowej.

Zatrucia związane z paszą i wodą

Zatrucia związane z niewłaściwym zarządzaniem na fermie

Niebezpiecznym gatunkiem rośliny jest kąkol. Przyczyną zatrucia są nasiona tej rośliny zawierające glukozydy i sapotoksynę. Niewielka dawka (2,5 g/kg masy ciała) może doprowadzić do śmierci. Kolejną przyczyną zatruć mogą być ziemniaki. Zawarta w nich solanina może spowodować drgawki, duszności oraz upadki ptaków. Solanina jest również obecna w niedojrzałych owocach psianki czarnej. Toksyczne są również korzenie roślin jak w przypadku przestępu. Zawarta w korzeniach bryonidyna może doprowadzić do śmierci ptaków już po kilkunastu godzinach. Szczwół plamisty stanowi zagrożenie wyłącznie dla kaczek i gęsi. Alkaloid koniina obecny w owocach, liściach i kwiatach staje się silniej toksyczny w określonych warunkach pogodowych. Niska temperatura oraz deszcz wzmagają jego niekorzystne działanie. Trującą roślina jest również popularna konwalia majowa. Zawarta w niej kowallamaryna jest obecna w korzeniach, liściach i kwiatach wpływa na zaburzenia nerwowe mogące kończyć się śmiercią. Trujące dla ptaków są również pestki czereśni, wiśni oraz śliwek. Obecna w nich amygdalina w organizmie ptaka przekształca się w kwas pruski.

Przyczynami zatruć u drobiu są najczęściej błędy popełniane przez pracowników. Zaniedbania są często konsekwencją niewystarczającej wiedzy na temat potencjalnych zagrożeń, dlatego też uzupełnianie wiedzy pozwala na unikanie zagrożeń lub ich eliminację. Ponadto znajomość czynników wywołujących zatrucia u ptaków pozwala przyspieszyć czynności niwelujące niepożądane skutki, a tym samym zmniejszyć straty ekonomiczne.

Piśmiennictwo dostępne u autorki.

 

okl IP51

Ten artykuł pochodzi z magazynu Indyk Polski 2/2015

Kup prenumeratę