Strefa Bydło

Muchy w obiektach inwentarskich

Marta Kaliciak, Maciej Adamski

 

Owady a wśród nich muchy czy muchówki, stanowią istotny problem w produkcji zwierzęcej. Poprzez swoją uporczywość negatywnie wpływają na dobrostan bydła, a także są wektorami wielu chorób zakaźnych. Panujące w oborze specyficzne warunki, wysoka temperatura i wilgotność oraz obecność odchodów zwierzęcych, sprzyjają ich rozwojowi i namnażaniu. Muchy, jak i inne owady przenoszą liczne patogeny, takie jak: bakterie, grzyby, czy pasożyty. W rezultacie dochodzi do rozprzestrzeniania się drobnoustrojów zarówno między zwierzętami w tym samym obiekcie inwentarskim, jak i pomiędzy gospodarstwami.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.