
Najnowsze wydanie

HODOWCA
TRZODY CHLEWNEJ
Numer: 5-6/2025
ISSN 1425-9648
Artykuły:
- Czynniki modyfikujące strawność składników pokarmowych paszy w zrównoważonym chowie świń
Eugeniusz R. Grela, Amelia Grochowicz - Alternatywy roślinne i algowe w żywieniu trzody chlewnej: rozwiązanie dla nadużycia antybiotyków oraz tlenku cynku i miedzi
Monika Hejna - Substancje bioaktywne występujące w owadach jako potencjalne stymulatory wzrostu w żywieniu świń – cz. 2
Zofia Klinger, Anita Zaworska-Zakrzewska, Damian Józefiak - Optymalne źródło miedzi dla prosiąt: Jednowartościowe czy dwuwartościowe?Przeczytaj cały
Erlanda Upton Augustsson Alessandra Rigo Monteiro Dawid Kołacz - Lato jest już blisko: Jak sobie poradzić z upałem?Przeczytaj cały
Stefan Langer - Grzyby w diecie świń – naturalna broń przeciwko procesom zapalnym i stresowi oksydacyjnemu – część I
Beata Drzewiecka - Określenie optymalnego stosunku standaryzowanej strawnosci jelitowej (sid) argininy do lizyny u prosiąt w okresie odchowu o masie ciała od 6 do 13 kg
Celine Minjin Gim - Wskazania podczas odchowu prosiąt bez antybiotyków
Dominika Siuda, Dariusz Witczak - Znaczenie spożycia siary przez prosięta
Natalia Slipets - Przyczyny śmiertelności prosiąt w stadach hodowlanych
Marcin Sońta, Miranda Sońta, Anna Zalewska - Dlaczego tak naprawdę obcinamy ogonki u świń?Przeczytaj więcej
Marek Wróbel - Wykrywanie wirusa zespołu rozrodczo-oddechowego w stadach loch
Tomasz Stadejek - Szczepienia przeciwko chorobom wywoływanym przez Escherichia coli oraz beztlenowce u prosiąt
Arkadiusz Dors - Technologia UV 222 nm szansą na ograniczenie strat związanych z chorobami zakaźnymi?
Aktualności branżowe:*
- Produkcja mięsa wieprzowego w krajach UE
- Ceny trzody chlewnej w krajach UE
- Unijny handel mięsem wieprzowym ogółem i żywymi zwierzętami
- Tygodniowe ceny skupu trzody chlewnej w Polsce
- Handel mięsem wieprzowym w Polsce w 2024 roku
- Handel żywymi świniami w Polsce w 2024 roku
- Ceny skupu zbóż i sprzedaży materiałów paszowych
* Wiadomości dostępne w wydaniu papierowym lub w wydaniu online.
Kup ten numer
25 zł
25 zł
Kup prenumeratę
120 zł
120 zł
Do prenumeraty otrzymasz segregator i Katalog Branżowy Trzoda Chlewna
GRATIS!