Strefa Drób

Kury w chowie przydomowym

Teresa Skiba; Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu 

 

Kury w przydomowym chowie są dobrym rozwiązaniem nie tylko na polskiej wsi, ale też na przedmieściach i działkach. Chów kur w warunkach przydomowych ma wieloletnią tradycję i znajduje się w nim blisko 25 milionów kur. Produkują one jaja na tzw. samozaopatrzenie, które pokrywa prawie 50% zaopatrzenia. Są to głównie stada liczące 10-20 sztuk, ale są również stada znacznie większe. Trzeba jednak wybrać odpowiednie rasy kur do tego chowu. Powinny się one charakteryzować m.in. dobrą zdrowotnością i odpornością na niekorzystne warunki środowiska. Muszą też dobrze wykorzystywać podstawowe pasze gospodarskie i żerować na wybiegu w okresie od wiosny do jesieni.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.