Archiwum
Wpływ MCFAs na jakość mięsa drobiowego
Zgodnie z prognozami FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) na lata 2021-2030 przewiduje się, że światowa konsumpcja mięsa wzrośnie o 1,4%. Jednak w przypadku Europy oczekuje się, iż całkowite spożycie mięsa w przeliczeniu na jednego mieszkańca spadnie. Zmniejszy się spożycie wieprzowiny i wołowiny, podczas gdy popyt na drób będzie nadal rósł – chociaż wolniej niż w poprzednich dekadach (Rys. 1). Uważa się, że ta obserwowana zmiana w popycie na białko zwierzęce wynika częściowo z rosnącej świadomości konsumentów w zakresie zrównoważonego rozwoju i dbałości o dobrostan zwierząt oraz środowisko (www.agrimprove.com, www.poultryworld.net).
Pozostało 90% tekstu
Artykuł został opublikowany w Indyku Polskim 2/2022 (79). Kup to e-wydanie (20,00 zł) TUTAJ.
Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych