9 października obchodzimy Światowy Dzień Jaja

Światowy dzień Jaja obchodzony jest na świecie od 1996 roku. Odbywa się tradycyjnie w drugi piątek października. Święto to już więc 20-letnią historię. W związku z tym dniem na całym świecie organizowane są festiwale, imprezy charytatywne i uroczystości miejskie, które mają na celu podkreślenie roli jaj w żywieniu człowieka. Jaja są źródłem życia i symbolem płodności. Życie w społeczeństwie ograniczonych zasobów światowych, rosnącej populacji i ludzkiej każe skłaniać do poszukiwania taniej żywności i wyjątkowych walorach odżywczych, co w połączeniu ze sztuką kulinarną może dać zdecydowanie udane przedsięwzięcie. W krajach rozwijających się, gdzie wzrost liczby ludności gwałtownie rośnie, korzyści płynące z wartości odżywcze jajek są daleko idące. Do tej pory w krajach rozwijających się dostępność jaj jest ograniczona, ale świadomość społeczeństwa o ich właściwościach jest już bardzo duża – postrzegane są jako trwałe źródło wysokiej jakości białka, minerałów i witamin.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy