Kujawsko-pomorscy gospodarze domagają się bezzwłocznego uruchomienia w całym kraju skupu zwierząt na potrzeby rezerw materiałowych i utworzenia funduszu stabilizacji dochodów dla producentów świń, drobiu i bydła opasowego.
17.11.2020 Zarząd Kujawsko-Pomorskiej Izby Rolniczej wystosował pismo w sprawie trudnej sytuacji na rynku mięsa do Ministra Rolnictwa Grzegorza Pudy, w którym wyjaśnia sytuację na tych rynkach i omawia drastycznie pogłębiający się kryzys ekonomiczny w sektorze rolnym. Na przestrzeni ostatnich kilku miesięcy z małymi przerwami w okresie letnim, ceny wieprzowiny systematycznie spadały. Ostatnie notowania pokazują skokowe ich obniżenie do poziomu grubo poniżej 4,0 zł za 1 kg Podobnie wygląda sytuacja na rynku mięsa drobiowego, gdzie średnie ceny w notowaniu rok do roku (2019/2020) spadły o 30%. Uzyskiwane przychody ze sprzedaży mięsa nie pokrywają jego kosztów produkcji. Rynek wołowiny odrabia straty spowodowane zapowiedzią wprowadzenia feralnej „piątki dla zwierząt”, jednak do pełnej stabilizacji sporo mu jeszcze brakuje. Zakłady mięsne odraczają kolejne terminy odbioru żywych zwierząt co może świadczyć jedynie o pogłębianiu się kryzysu na rynkach mięsnych. Zapaść ta utrzymuje się od początku marca tj. po ogłoszeniu lockdownu i nic nie wskazuje, że w najbliższym czasie nastąpią jakieś korzystne zmiany.
Regulacje na rynku mięsa z poziomu UE są nieskuteczne i w praktyce nie przewidują skupu bezpośredniego od producentów, co pomogłoby rozwiązać problem. Mechanizmy, polegające na uruchomieniu dopłat do prywatnego przechowywania mięsa w warunkach Polski do tej pory nigdy się nie sprawdziły z powodu nikłego zainteresowania podmiotów angażujących się w tego typu działalność.
W liście Zarząd Kujawsko-Pomorskiej Izby Rolniczej apeluje o:
- Stworzenie warunków, przywracających polskim rolnikom opłacalność produkcji mięsa.
- Bezzwłoczne uruchomienie skupu zwierząt na potrzeby rezerw materiałowych na obszarze całego kraju
- Utworzenie funduszu stabilizacji dochodów dla producentów świń, drobiu i bydła opasowego
- Wprowadzenie skutecznego nadzoru w zakresie importu warchlaków i prosiąt
- Zwiększenie nadzoru dotyczącego kontroli jakości importowanego mięsa wieprzowego i jego przetworów
- Udostępnienie i opublikowanie imiennej listy podmiotów (zakładów przetwórczych) importujących mięso na potrzeby przetwórstwa z ilością zakupionego surowca za okres 2020 roku.
- Zaprzestania procedowania zmian w ustawie o ochronie zwierząt, szkodliwych dla polskich rolników i całego sektora rolnego
- Stworzenie prawnych możliwości odraczania rat w spłacie pożyczek i kredytów zaciągniętych na potrzeby działalności rolniczej, w tym szczególnie dla kredytów preferencyjnych z dopłatami do odsetek z budżetu państwa.