90% unijnej produkcji jaj stanowią jaj spożywcze, pozostałe 10% to jaja wylęgowe. W 2016 r. w UE wyprodukowano o około 2% mniej jaj wylęgowych w skali roku, osiągając poziom 742 tys. ton (11,9 mld sztuk). W bieżącym roku należy się spodziewać niewielkiego wzrostu tej produkcji (+1,4% r/r).
Sektor reprodukcji w Polsce charakteryzuje się jednym z najwyższych poziomów produkcji jaj w Europie. Dane KE za 2016 r. potwierdzają, że Polska jest trzecim, po Wielkiej Brytanii i Francji, czołowym unijnym producentem i taką pozycję utrzyma w 2017 r.
Tabela 2. Produkcja jaj wylęgowych w krajach o najwyższym potencjale produkcyjnym (tys. ton) – lata 2016-2017
Kraj członkowski UE |
Produkcja 2016 r. |
%zmiana 2016/2015 |
Prognoza produkcji 2017 r. |
% zmiana 2017/2016 |
Wlk. Brytania |
106 |
+3,5 |
109 |
+3,0 |
Francja |
81 |
-1,3 |
80 |
-1,2 |
Polska |
74 |
- |
78 |
+4,7 |
Holandia |
77 |
- |
75 |
-2,6 |
Niemcy |
76 |
-2,1 |
75 |
-1,3 |
Hiszpania |
55 |
-3,5 |
57 |
+3,6 |
Źródło: KIPDiP za Komisja Europejska