Wszystko wskazuje na to, że produkcja drobiu w krajach UE w 2023 r. będzie wyższa niż w 2022 r. Mówią o tym wyniki za pierwsze trzy kwartały roku.
Do 2020 r. produkcja mięsa drobiowego w krajach UE rosła, kiedy to osiągnęła rekordową ilość 13 553 tys. ton. W 2021 r. spadła o 2,67%, a w 2022 o kolejne 1,67%. Rok 2021 u wszystkich największych producentów drobiu przyniósł spadki w produkcji. Z kolei miniony 2022 charakteryzował się już mniejszym regresem – spadek produkcji dotyczył takich krajów jak: Niemcy, Francja, Włochy, Holandia i Węgry. Zdecydowany przyrost produkcji zanotowano w tym okresie w Polsce – o 190 tys. ton (+7,47%) oraz niewielki w Hiszpanii o 22 tys. ton (+1,32%). O 26 tys. ton wzrosła także produkcja w Rumunii (+5,57%).
Polska pozostaje największym producentem drobiu w UE i obejmuje 21% rynku. Na drugim miejscu znajduje się Hiszpania z 13% udziałem, a na trzecim Niemcy z 12% udziałem w rynku.
Dość znaczące zmiany wystąpiły w pierwszych dziewięciu miesiącach 2023 roku u największych producentów drobiu w UE. W odniesieniu do analogicznego okresu 2022 r. produkcja drobiu w krajach UE wzrosła o 275,7 tys. ton (+2,86%) i w największym stopniu dotyczyła Włoch, gdzie w pierwszych trzech kwartałach 2023 r. zwiększyła się o 105 tys. ton (+11,70%) oraz w Hiszpanii, która wyprodukowała w tym okresie o 63 tys. ton mięsa drobiowego więcej (+5,15%). W Polsce także doszło do zwiększenia produkcji, ale już w mniejszym stopniu, bo o 35 tys. ton (+1,77%). Francuzi zwiększyli produkcje drobiu w pierwszych trzech kwartałach roku o 19 tys. ton (+1,72%), natomiast Niemcy utrzymały produkcję z roku 2022. Rumunia zwiększyła produkcję drobiu o 18 tys. ton a Węgry o 22 tys. ton. Spadek produkcji drobiu w pierwszych dziewięciu miesiącach 2023 r. dotyczył jedynie Holandii.
Więcej informacji na temat produkcji drobiu w Polsce i w Europie w miesięczniku Hodowca Drobiu.