Strefa Bydło

Hodowca Bydła 9/2016

Choroby pasożytnicze bydła opasowego

Adamski Maciej, Kłos Bartosz

UP Wrocław

 

Bydło opasowe narażone jest na szereg chorób zakaźnych, w tym pasożytniczych. Pasożyty swoją ingerencją powodują zaburzenia funkcjonowania organizmu. W rezultacie dochodzi do pogorszenia przyrostów dobowych masy ciała. Konsekwencją tego są straty ekonomiczne wynikające z obniżonej wydajności oraz kosztów leczenia weterynaryjnego. Inwazje pasożytnicze prowadzą również do obniżenia odporności oraz wad rozwojowych u młodych osobników.

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

Oceń rozród w swoim stadzie

Agnieszka Wilczek – Jagiełło

 

Stały nadzór i ocena parametrów rozrodu w stadach bydła stanowi ważny element w ujawnianiu różnych problemów zdrowotnych i organizacyjnych danej fermy oraz pomaga w optymalizacji produkcji. Rozród jest uważany za główny czynnik decydujący o opłacalności hodowli bydła. Zaburzenia płodności to przecież mniejsza liczba urodzonych cieląt i jednocześnie mniejsze zyski ze sprzedaży żywca wołowego. Jednocześnie dochodzą również koszty związane z wielokrotnie powtarzanymi zabiegami unasienniania i nakłady ponoszone na leczenie niepłodności.

Kwas α - (alfa)-linolenowy (ALA)

Katarzyna Jankowska

PAN Olsztyn

 

Urozmaicona i umiarkowana dieta stanowi podstawę do utrzymania zdrowia na wysokim poziomie zarówno u ludzi, jak i u zwierząt. Spożywanie różnorodnych produktów, szczególnie u ludzi, dostarcza organizmowi wielu składników odżywczych. Zwierzętom komponuje się dawki zgodne z ich zapotrzebowaniem oraz przynależnością do grupy technologicznej. Powszechnie zalecana jest dieta z ograniczoną ilością nasyconych kwasów tłuszczowych, z jednoczesnym wprowadzaniem do diety kwasów tłuszczowych nienasyconych.

Jesień na pastwisku

Marzenna Olszewska

Katedra Łąkarstwa i Urządzania Terenów Zieleni

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

 

Wypas zwierząt na pastwisku jest najbardziej efektywnym sposobem eksploatacji użytków zielonych w okresie wegetacji. Długość sezonu pastwiskowego zależy od wielu czynników m.in. takich jak: warunki klimatyczne, skład florystyczny runi czy nawożenie. W warunkach Polski wynosi on około 150-180 dni na niżu i około 100 dni w górach.

Pastwisko jest najtańszym źródłem wartościowej paszy objętościowej dla zwierząt. Koszty wyprodukowania jednostki pokarmowej są ok. 2,5 do 3 razy niższe w stosunku do pasz produkowanych na gruntach ornych. Żywienie pastwiskowe zwierząt zmniejsza nakłady robocizny związane ze zbiorem, transportem i magazynowaniem paszy oraz z obsługą stada (zadawanie paszy, usuwania odchodów itp.). Zielonka pastwiskowa o odpowiednim składzie botanicznym, w której dominują trawy wartościowe (60-70%), występują rośliny bobowate (20-30%) oraz zioła (ok. 10%) jest pełnowartościową paszą zasobną w białko, związki energetyczne, witaminy, sole mineralne i substancje czynne (lecznicze, pobudzające apetyt, ułatwiające trawienie). Ruń taka jest smakowita i chętnie pobierana przez zwierzęta. Może być ona wyłączną paszą w żywieniu krów mlecznych o wydajności 15-18 l mleka dziennie. Dlatego wysokowydajne krowy muszą być dokarmiane paszami treściwymi. W naszych warunkach klimatycznych 1 hektar bardzo dobrego pastwiska umożliwia wyżywienie w sezonie pastwiskowym 3-4 DJP. Żywienie pastwiskowe wpływa pozytywnie nie tylko na wyniki produkcyjne, ale również na zdrowotność zwierząt. Ruch na świeżym powietrzu poprawia kondycję zwierząt, przyczynia się do prawidłowego rozwoju mięśni i układu kostnego sprawia, że zwierzęta są mniej nerwowe i mniej złośliwe, a krowy łatwiej się zacielają. Przebywanie krów na pastwisku minimalizuje ryzyko wystąpienia takich chorób jak: zapalenie wymienia, zapalenie macicy, zatrzymanie łożyska czy ketoza. Ponadto produkty uzyskiwane od zwierząt żywionych porostem pastwiskowym charakteryzują się lepszymi parametrami jakościowymi.

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.  

Intensywna produkcja mleka - Najważniejsze uwarunkowania żywieniowe Cz. 1. Specyfika żywienia wysokowydajnych krów, energia i pobranie suchej masy

Dariusz S. Minakowski

WSA w Łomży

 

Produkcja mleka jest nie tylko pochodną uwarunkowanego genetycznie potencjału produkcyjnego zwierząt, ale przede wszystkim jest wynikiem racjonalnego żywienia, dostosowanego do wymagań pokarmowych intensywnie użytkowanych krów. Żywienie wpływa w decydujący sposób na produkcyjność, stan zdrowotny, rozród oraz wydajność laktacyjną i życiową krów. Dlatego znajomość najważniejszych uwarunkowań żywieniowych ma duże znaczenie praktyczne, szczególnie w intensywnym użytkowaniu bydła mlecznego.

Ochrona obór przed gryzoniami

Bartosz Korytkowski

Bydgoszcz

 

Zapewnienie prawidłowych warunków zoohigienicznych w pomieszczeniach inwentarskich to przede wszystkim zaspokojenie potrzeb konsumentów w zakresie bezpiecznych i dobrych jakościowo produktów.

Spośród wielu zagrożeń chorobowych jakie mogą pojawić się w gospodarstwie wyróżnić możemy choroby spowodowane przez zakażenia bakteryjne, wirusowe czy pasożytnicze. W przypadku tych chorób niejednokrotnie pierwotnym źródłem patogenów są gryzonie bytujące w samym budynku inwentarskim lub w jego pobliskim sąsiedztwie. Najczęściej gryzonie przenoszą: tyfus, dżumę czy włośnicę, bardzo często izoluje się od nich bakterie z rodzaju Salmonella sp., Campylobacter spp. czy Staphylococcus.

                Oprócz rozprzestrzeniania chorób gryzonie najczęściej doprowadzają także do zanieczyszczenia pasz (najczęściej własnym kałem lub moczem), powodują także uszkodzenia worków lub zbiorników z paszą, a także fragmentów budynków, instalacji znajdujących się w jego wnętrzu lub też wyposażenia. Częściej inwazja gryzoni może pojawić się w gospodarstwie zlokalizowanym w pobliżu terenów zalesionych, pól czy wałów przeciwpowodziowych, ma to związek z migrowaniem tych zwierząt do pomieszczeń, w których mogą znaleźć lepsze źródło pożywienia, a także miejsc, w których mogą zakładać nowe nory. Inną przyczyną, dla której zwierzęta te przenikają do budynków jest nagła zmiana warunków życia w ich dotychczasowym środowisku np. spadek temperatury czy też okres żniw.

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

Osiągniecie sukcesu dzięki zastosowaniu bilansu aminokwasowego w żywieniu krów mlecznych

Charles G. Schwab

Schwab Consulting, Stany Zjednoczone

Z języka angielskiego przełożył:

Marcin Maj

Kemin Poland

 

Bilans aminokwasów (AA) jest coraz bardziej powszechny i akceptowany w żywieniu bydła. Przyczyn jest kilka, m.in. jego pozytywny wpływ na zdrowotność krów w okresie przejściowym, czy lepsza wydajność we wczesnej laktacji. Ponadto właściwy bilans aminokwasów umożliwa tworzenie dawek o niższym poziomie białka ogólnego, co przy wysokim koszcie komponentów białkowych odgrywa istotną rolę dla rentowności produkcji. Kolejnym ważnym powodem jest stałe ulepszanie i udoskonalanie modeli żywieniowych i dostępność chronionych żwaczowo form aminokwasów (RPAA).

1000 litrów mleka ekstra w pierwszej laktacji?

 

Właściwie ukierunkowane żywienie i opieka nad cielętami w pierwszych dwóch miesiącach życia to do 1000 litrów mleka ekstra w pierwszej laktacji. Jak doszliśmy do takiego wniosku, na podstawie jakich dowodów?

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.