Strefa Bydło

Hodowca Bydła 5/2018

Program przyspieszonego odchowu cieląt

Anna Wilkanowska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt


Odchów zdrowych oraz prawidłowo rozwiniętych cieląt ma decydujący wpływ na ich stan zdrowotny, wzrost i rozwój oraz przyszłą wartość użytkową krów. Jest to pierwszy i najważniejszy etap przygotowania młodych rosnących zwierząt do przyszłej produkcji. W tym okresie życia cieląt ma miejsce bardzo intensywny rozwój najważniejszych tkanek i narządów oraz kształtuje się odporność organizmu, która ma ogromny wpływ na przystosowanie się zwierzęcia do warunków środowiska. Okres ten w całym cyklu produkcyjnym stanowi jedynie niewielki fragment, jednakże wymaga on szczególnej uwagi oraz dużego wysiłku, wiedzy i umiejętności. W związku z tym zaliczany jest do najtrudniejszych etapów w całym cyklu chowu i użytkowania bydła. Błędy popełnione w trakcie odchowu cieląt mają negatywny wpływ na przyszłą wartość użytkową krów, a co za tym idzie, opłacalność produkcji mleka.

Gospodarcze i przyrodnicze znaczenie użytków zielonych

Stefan Grzegorczyk; Katedra Łąkarstwa i Urządzania Terenów Zieleni, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie


Gospodarcza rola użytków zielonych

Gospodarka łąkowo-pastwiskowa nierozerwalnie związana jest z produkcją zwierzęcą. Łąki i pastwiska dostarczają taniej, pełnowartościowej, smacznej paszy, dobrze wykorzystywanej przez zwierzęta. Zielonka pastwiskowa może być wyłączną paszą w żywieniu zwierząt nawet o dużej wydajności. W doświadczeniach angielskich uzyskano w okresie letnim z 1 ha pastwiska produkcję 14 500 kg mleka, przy średniej wydajności dziennej 17 kg od 1 krowy, natomiast w produkcji mięsa osiągnięto z 1 ha wydajność 950 kg przyrostu żywej wagi. Badania naukowe wskazują, iż na naszych pastwiskach można uzyskać rocznie 600 q zielonki, co powinno wystarczyć na wykarmienie w sezonie pastwiskowym 3-4 krów o dziennej wydajności do 18 kg mleka i pokryć w 60-70% potrzeby pokarmowe bydła w skali roku. Zielonka pastwiskowa jest paszą zasobną w związki energetyczne, białko, witaminy, sole mineralne i substancje czynne (lecznicze, pobudzające apetyt, ułatwiające trawienie itp.). Bardzo dobra zielonka pastwiskowa jest smakowita, chętnie pobierana przez zwierzęta. Ważne jest również to, iż skarmiane są żywe, młode rośliny, bez strat składników pokarmowych i bez przemian tych składników, które zachodzą w procesie konserwacji.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.