Strefa Bydło

Wapowanie uzytków zielonych

Barbara Wróbel; Zakład Użytków Zielonych, Instytut Technologiczno-Przyrodniczy w Falentach

 

Jednym z podstawowych i najłatwiej mierzalnych wskaźników żyzności gleby jest jej odczyn. Przeprowadzona w Instytucie Technologiczno-Przyrodniczym w Falentach, na podstawie danych przekazanych przez Krajową Stację Chemiczno-Rolniczą, ocena stanu zakwaszenia gleb łąkowych w Polsce wykazała, że tylko 29% gleb mineralnych i nieco ponad 49% gleb organicznych ma optymalny odczyn. Oznacza to, że znaczna część gleb łąkowych wymaga wapnowania. Zbliżająca się wiosna jest najlepszym momentem na przeprowadzenie tego zabiegu. W jaki sposób to zrobić, aby uzyskać jak najlepsze efekty dowiedzą się Państwo w tym artykule.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.