Strefa Bydło

Hodowca Bydła 4/2019

Wartość pokarmowa kiszonek z runi łąkowej

Barbara Wróbel; Zakład Użytków Zielonych, Instytut Technologiczno-Przyrodniczy w Falentach

 

Najtańszym i najbardziej efektywnym sposobem pozyskiwania pasz objętościowych w gospodarstwach prowadzących chów bydła są trwałe użytki zielone. Ze wszystkich pasz produkowanych na trwałych użytkach zielonych najwartościowsza jest zielonka pastwiskowa. Jednakże ze względów klimatycznych sezon żywienia pastwiskowego jest ograniczony. Z tego powodu rolnicy są zmuszeni do przygotowania odpowiedniej ilości pasz na sezon żywienia zimowego. W praktyce rolniczej ruń łąkowa najczęściej jest konserwowana przez suszenie lub kiszenie. Uzyskane w tych technologiach pasze różnią się wartością pokarmową i przydatnością żywieniową. 

Zachwaszczone pastwiska

Marzenna Olszewska; Katedra Łąkarstwa i Urządzania Terenów Zieleni, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

 

Pastwiska są źródłem najtańszej, wartościowej paszy objętościowej dla zwierząt przeżuwających. Żywienie pastwiskowe korzystnie wpływa na kondycję zwierząt oraz stan ich zdrowia. Ponadto produkty uzyskiwane od zwierząt żywionych porostem pastwiskowym mają lepsze parametry jakościowe. 

Zielonki – uniwersalna i najtańsza pasza w opasie bydła

Krzysztof Bilik; Instytut Zootechniki PIB

 

Chów bydła mięsnego wskazany jest przede wszystkim w rejonach o dużym udziale trwałych użytków zielonych. Wypas zwierząt w tych warunkach umożliwia zachowanie krajobrazu rolniczego we właściwej kulturze i pozwala zachować ekologiczne funkcje użytków zielonych w odpowiednim stanie z punktu widzenia ochrony środowiska, przyczyniając się zarazem do poprawy opłacalności produkcji zwierzęcej na tych terenach (Reklewski i Goszczyński 1996). Produkowana w takich warunkach wołowina może pochodzić zarówno z gospodarstw ukierunkowanych na chów krów-mamek ras mięsnych, jak i z gospodarstw utrzymujących bydło mleczne w cyklu zamkniętym. Młody żywiec wołowy, może być również produkowany w gospodarstwach, które specjalizują się w opasaniu zakupionych cieląt ras mięsnych, mlecznych lub mieszańców tych ras, pochodzących z gospodarstw utrzymujących bydło w cyklu zamkniętym.

Nowy środek do dezynfekcji racic EasyStride

DeLaval

 

Firma DeLaval wprowadziła na rynek nowy środek do dezynfekcji racic - EasyStride™. Skuteczny i łatwy w stosowaniu – zmiana koloru wskazuje na skuteczność jego działania.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.