Strefa Bydło

Hodowca Bydła 5/2019

Analiza jakości kiszonek podstawą bilansowania dawki pokarmowej dla krów

Martyna Wilk; UP Wrocław

 

Intensywny system użytkowania krów umożliwia hodowcom i producentom mleka osiąganie wysokiej wydajności, co sprzyja zwiększaniu opłacalności produkcji. Wynika to m.in. z faktu, że każdy kg uzyskanego mleka w przypadku wyższych efektów produkcyjnych krów jest relatywnie mniej obciążony nakładami wynikającymi z zużycia paszy na pokrycie potrzeb bytowych krów i kosztów stałych. Wzrost wydajności mlecznej krów powoduje konieczność stosowania wysokiej jakości pasz w dawce pokarmowej oraz precyzyjnego żywienia stada. Chemiczna ocena jakości kiszonek oraz określenie ich wartości pokarmowej na podstawie aktualnych wyników analiz, stanowi nieodzowny warunek racjonalnego bilansowania dawki pokarmowej. Krowy o wysokiej wydajności mlecznej są bardziej narażone na niedoborowe żywienie, które uniemożliwia pokrycie potrzeb pokarmowych. Stanowi to przyczynę obniżenia nie tylko wydajności mlecznej oraz występowania zaburzeń w rozrodzie i chorób metabolicznych ale także prowadzi do skrócenia okresu użytkowania krów.

Nowy model prasy silosującej w ofercie BAG Polska Sp. z o.o.

Firma BAG Polska Sp. z o.o., która jest na rynku polskim dystrybutorem pras silosujących BUDISSA BAGGER, poszerzyła ostatnio swoją ofertę o najmniejszą spośród wszystkich pras  – prasę BUDISSA BAGGER RT 5000. Prasa RT 5000 powstała głównie z myślą o średnich i mniejszych gospodarstwach rolnych. Może być jednak także interesującym rozwiązaniem dla firm usługowych. Przy jej użyciu produkuje się kiszonki z wysłodków buraczanych, młóta browarnianego, całych roślin kukurydzy, CCM i LKS, ale także zielonek (ważne, żeby były drobno pocięte).

Kiszonki z użytków zielonych

Marzenna Olszewska; Katedra Łąkarstwa i Urządzania Terenów Zieleni, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

 

Po wejściu Polski do Unii Europejskiej obserwuje się systematyczny wzrost powierzchni łąk trwałych w kraju. Z danych GUS wynika, że w 2017 r. łąki trwałe zajmowały 2,8 mln ha i stanowiły 19,1% użytków rolnych. Powierzchnia traw pastewnych uprawianych na użytkach przemiennych wynosiła 0,21 mln ha.

Preparaty ułatwiające zakiszanie zielonek

Barbara Wróbel; Zakład Użytków Zielonych, Instytut Technologiczno-Przyrodniczy w Falentach

 

Zakiszanie jest metodą konserwowania materiałów paszowych polegającą na procesie kierowanego zakwaszenia masy roślinnej kwasem mlekowym wytwarzanym przez bakterie kwasu mlekowego. Dzięki obecności kwasu mlekowego w odpowiednim stężeniu kiszonka nie psuje się i można ją przechowywać pod warunkiem braku dostępu powietrza. W procesie zakiszania uczestniczą mikroorganizmy, z których największą rolę odgrywają bakterie kwasu mlekowego. Jednakże ich liczebność na ogół nie przekracza 1% mikroflory egzystującej na częściach wegetatywnych roślin. Proces fermentacji mlekowej może przebiegać w sposób samorzutny, jednak jego efekt często nie odpowiada oczekiwaniom jakościowym. Uzyskanie kiszonek dobrych jakościowo i o wysokiej strawności składników pokarmowych wymaga zazwyczaj dodatkowej stymulacji procesu kiszenia.

Niebezpieczne gatunki roślin użytków zielonych i sposoby ich zwalczania

Adam Radkowski; Instytut Produkcji Roślinnej/Zakład Łąkarstwa, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Iwona Radkowska; Instytut Zootechniki – PIB, Zakład Hodowli Bydła

 

Wartość pokarmowa runi pastwiskowej w dużej mierze zależy od składu botanicznego roślinności, poszczególne gatunki roślin mają różny skład chemiczny, walory smakowe i dietetyczne. Na trwałych użytkach zielonych oprócz traw i roślin motylkowatych występuje wiele roślin zaliczanych do ziół i chwastów. Jednoznaczne zdefiniowanie i wskazanie gatunków niepożądanych w runi użytków zielonych jest dość problematyczne, a określenie chwasty jest pojęciem względnym.

Wartość paszowa zielonki w zależności od fazy rozwojowej roślin oraz pokosu

Adam Radkowski; Instytut Produkcji Roślinnej/Zakład Łąkarstwa, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Iwona Radkowska; Instytut Zootechniki – PIB, Zakład Hodowli Bydła

 

Zielonki mają duże znaczenie wśród pasz gospodarskich, wykorzystywane są głównie w żywieniu przeżuwaczy a najtańszym ich źródłem są użytki zielone. Niewystarczający w wielu gospodarstwach utrzymujących przeżuwacze areał łąk i pastwisk przyczynia się do występowania niedoboru zielonek w stosunku do zapotrzebowania, dlatego też często konieczna jest uprawa pasz objętościowych soczystych na gruntach ornych. Szczególnie polecana jest uprawa traw oraz mieszanek motylkowo-trawiastych. Pozwala to na uzyskanie wysokich plonów zielonki w ciągu sezonu letniego a także na pozyskanie surowca do produkcji pasz konserwowych. Trawy na gruntach ornych użytkuje się od 1 roku do 3 lat.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.