Strefa Bydło

Hodowca Bydła 11/2019

Stabilność tlenowa kiszonek z całych roślin kukurydzy i sposoby ograniczania strat tlenowych

Agata Karpowicz; Zakład Hodowli Bydła IZ PIB

 

Jednym z głównych warunków opłacalności nowoczesnej hodowli wysoko wydajnych przeżuwaczy, jest żywienie oparte o maksymalne wykorzystanie bardzo dobrej jakości pasz objętościowych. Kiszonka z całych roślin kukurydzy jest najważniejszą objętościową paszą gospodarską stosowaną w żywieniu bydła mlecznego oraz w intensywnym opasie bydła mięsnego. Warunkiem efektywności jej stosowania jest staranne zadbanie o właściwy przebieg każdego z etapów przygotowania, gdyż kiszonka wyprodukowana niedbale, o niskiej wartości pokarmowej, to pasza droga.

Czym kierować się przy wyborze idealnej odmiany kukurydzy na kiszonkę?

Caussade

 

Okres zimowy to czas przygotowań do nowego sezonu. Jest to jednocześnie dobry czas na podjęcie decyzji o wyborze odmiany kukurydzy. Wybór odmiany zawsze miał duże znaczenie, ale mając na uwadze anomalie pogodowe ostatnich lat, nabiera kluczowego znaczenia. W tym artykule nie wskażemy jednej, konkretnej odmiany, ponieważ zawsze jest to indywidualna decyzja gospodarstwa. Ponadto w zależności od warunków glebowo-klimatycznych gospodarstwo pewne cechy odmianowe będą miały większe znaczenie, a inne będą nieistotne. Podpowiemy jednak na co w pierwszej kolejności powinniśmy zwrócić uwagę przed podjęciem decyzji o wyborze odmiany.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.