Strefa Bydło

Z teczki lekarza weterynarii

Pyt. 1: Niedawno wstawiłem do obiektu kurczęta brojlery, w którym wcześniej były indyki. Indyki chorowały na kokcydiozę. Czy jest obawa, że kurczęta też będą miały kokcydiozę?
Roman G., Sowia Góra

 



Odp:
Nie ma takiej możliwości, aby kurczęta zaraziły się od indyków (w sposób pośredni ani bezpośredni) kokcydiozą. Wynika to z faktu, iż spory kokcydii są bardzo specyficzne gatunkowo. Oznacza to, że gatunki kokcydii kurcząt brojlerów atakują tylko kury a indycze tylko indyki. Jednak kurczeta mogą się zarazić kokcydiami kurzymi z innego źródła dlatego zaleca się stosowanie paszy z kokcydiostatykiem.

Pyt. 2: Produkuję sam paszę dla kurcząt brojlerów. Od dawna już czekam na ponowne zezwolenie stosowania mączek mięsno-kostnych w paszach. Czy jest możliwość stosowania jakiegoś białka zwierzęcego poza mączką rybną?
Bogdan Z., Radzanowo

Odp: Tak, poza mączką rybną można stosować także: serwatkę, skwarki, mączkę z krwinek, mączkę z plazmy krwi, suszone osocze oraz mączki z lądowych zwierząt zimnokrwistych (zmiennocieplnych) np. mączka z dżdżownic. Należy jednak pamiętać, że przed ich stosowaniem należy wystąpić do odpowiedniego Powiatowego Inspektoratu Weterynaryjnego o zezwolenie na stosowanie konkretnych materiałów paszowych zwierzęcego pochodzenia.


lekarz weterynarii Wojciech Grudzień

 

Subskrybuj nasz newsletter

Włącz swój javascript, aby przesłać ten formularz

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy