Strefa Bydło

Hodowca Bydła 4/2020

Regulacja zachwaszczenia trwałych użytków zielonych

Stefan Grzegorczyk; Katedra Łąkarstwa i Urządzania Terenów Zieleni, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

 

W wielogatunkowej runi użytków zielonych zdefiniowanie pojęcia chwastów jest znacznie trudniejsze niż w uprawach polowych. Dlatego też często na określenie tej grupy roślin używa się określenia „zioła i chwasty”, w których można wyróżnić dwie kategorie – chwasty bezwzględne i chwasty względne.

Racjonalne użytkowanie pastwisk

Iwona Radkowska ¹, Adam Radkowski ²
¹ Instytut Zootechniki – PIB, Zakład Hodowli Bydła, Balice
² Katedra Agroekologii i Produkcji Roślinnej, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

 

Pastwiska trwałe w strukturze użytków rolnych stanowią niewielki, ale bardzo ważny element. W Unii Europejskiej trwałe użytki zielone średnio stanowią 39%, natomiast w Polsce jest to około 21%, z czego 16,75% stanowią łąki, natomiast 4,22% pastwiska. Rozmieszczenie użytków zielonych oraz ich produkcyjność uzależnione jest przede wszystkim od warunków klimatycznych, glebowych, ukształtowania terenu oraz od kierunków produkcji zwierzęcej. Potencjał produkcyjny łąk i pastwisk zazwyczaj nie jest w pełni wykorzystywany.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.