Strefa Bydło

Czy clostridioides (clostridium) difficile jest nowym groźnym patogenem bydła?

Zdzisław Gliński; Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

 

Beztlenowa zarodnikująca bakteria Clostridioides (Clostridium) difficile jest groźnym zarazkiem zagrażającym zdrowiu wielu gatunkom zwierząt i człowiekowi. To zagrożenie jest tym większe, że zarazek ma właściwości zoonotyczne, ponieważ człowiek może zakazić się bezpośrednio od zwierząt oraz za pośrednictwem produktów spożywczych zwierzęcego pochodzenia zanieczyszczonymi endosporami Clostridioides difficile. Istnieje też odwrotna możliwość zakażenia się zwierząt od człowieka. Oprócz człowieka i zwierząt towarzyszących człowiekowi (psy, koty) zakaża się i choruje bydło, świnie, kozy, owce, konie, króliki.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.