Strefa Bydło

Hodowca Bydła 10/2020

Jeden kredyt, wiele możliwości

Maciej Piskorski; Dyrektor Departamentu Produktów Agro Banku BNP Paribas

 

Tylko do końca roku rolnicy i przetwórcy rolno-spożywczy mogą ubiegać się o kredyty obrotowe z gwarancją FGR i dopłatą BGK na preferencyjnych warunkach. Warto skorzystać, bo profitów jest sporo.

Mikotoksyny w kiszonkach

Mirosław Gabryszuk, Renata Gabryszuk; Instytut Technologiczno-Przyrodniczy w Falentach

 

Mikotoksyny są toksycznymi metabolitami wtórnymi grzybów pleśniowych, należących przede wszystkim do rodzajów Aspergillus, Penicillium i Fusarium. Szkodliwe działanie mikotoksyn stwierdza się nawet w przypadku występowania ich w niewielkich stężeniach. Szczególnie niebezpieczne są mieszaniny kilku lub kilkunastu mikotoksyn. Co prawda część z nich w żwaczu zostaje zdezaktywowana, jednak jeżeli jest ich dużo i są różnych rodzajów, wówczas mikroorganizmy zasiedlające największy z przedżołądków nie radzą sobie z nimi. Co więcej, niektóre mikotoksyny, jak np. zearalenon, ulegają w żwaczu przemianie w jeszcze groźniejsze substancje.

Zmiany związków azotowych podczas zakiszania

Zbigniew Sztramkowski

 

Etap zakiszania jest finalizacją trudu mającego na celu uzyskanie produktu pod postacią kiszonki lub kiszonki z traw, o dobrej wartości pokarmowej i odpowiedniej strawności. W analizie składu chemicznego kiszonek największą uwagę przykłada się do zawartości białka ogólnego. Jednakże najważniejsza powinna być jakość uzyskanego białka, które jest mieszaniną związków azotowych o charakterze heterogennym składającą się z białka właściwego i związków azotowych niebiałkowych (NPN – non protein nitrogen). By zrozumieć lepiej pojęcie jakości należy prześledzić proces powstawania tych dwóch różnych form białka i jego wpływu na organizm zwierzęcia.

Problemy wynikające z suchej kiszonki

Barbara Wróbel; ITP Falenty

 

Podstawową paszą objętościową stosowaną w żywieniu bydła, zwłaszcza krów odznaczających się wysoką wydajnością mleka, jest kiszonka z całych roślin kukurydzy. Pasza ta charakteryzuje się wysoką koncentracją energii, która ma istotne znaczenie w intensywnej produkcji mleka. Wartość energetyczna dobrze przygotowanej kiszonki z kukurydzy może wynosić nawet 1,2 JMP/kg sm. Jest to wartość zbliżona do wartości energetycznej ziarna jęczmienia lub pszenicy.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.