Strefa Bydło

Mikotoksyny w kiszonkach

Mirosław Gabryszuk, Renata Gabryszuk; Instytut Technologiczno-Przyrodniczy w Falentach

 

Mikotoksyny są toksycznymi metabolitami wtórnymi grzybów pleśniowych, należących przede wszystkim do rodzajów Aspergillus, Penicillium i Fusarium. Szkodliwe działanie mikotoksyn stwierdza się nawet w przypadku występowania ich w niewielkich stężeniach. Szczególnie niebezpieczne są mieszaniny kilku lub kilkunastu mikotoksyn. Co prawda część z nich w żwaczu zostaje zdezaktywowana, jednak jeżeli jest ich dużo i są różnych rodzajów, wówczas mikroorganizmy zasiedlające największy z przedżołądków nie radzą sobie z nimi. Co więcej, niektóre mikotoksyny, jak np. zearalenon, ulegają w żwaczu przemianie w jeszcze groźniejsze substancje.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.