Strefa Bydło

Długowieczność krów zależy nie tylko od żywienia

Magdalena Jakiel; Zakład Hodowli Bydła, Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy

 

Długowieczność jest jedną z ważniejszych cech funkcjonalnych o poważnym znaczeniu ekonomicznym. Znacząco wpływa na życiową produkcyjność krów, a tym samym na opłacalność produkcji mleka. Duże znaczenie tej cechy znalazło odzwierciedlenie w stosowanych w wielu krajach europejskich, także w Polsce, indeksach selekcyjnych i programach hodowlanych. Jednak niskie wartości odziedziczalności długowieczności, mieszczące się w zakresie od 0,03 do 0,26, wskazują że doskonalenie genetyczne tej cechy na drodze selekcji może być powolne.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.