Strefa Bydło

Jakie korzyści daje stosowanie bolusów dożwaczowych?

Agnieszka Wilczek-Jagiełło

 

Bolusy to skoncentrowana forma składników mineralno-witaminowych lub składników roślinnych, które indywidualnie podaje się poszczególnym osobnikom w stadzie. W Polsce stosowanie bolusów dopiero powoli zyskuje swoich zwolenników, podczas gdy w innych krajach, ta forma profilaktyki chorób niedoborowych doskonale znana i popularna jest od około 30-40 lat. Długą tradycję w stosowaniu bolusów mają zwłaszcza te kraje, w których zwierzęta przeżuwające zwyczajowo przebywają na pastwiskach przez większość część roku. W Nowej Zelandii, czy też Australii pastwiskowy system utrzymania zwierząt spowodował, że codzienne podawanie zwierzętom dodatków mineralnych stało się niemożliwe. To właśnie potrzeba łatwego, jednorazowego podania składników uzupełniających dietę przeżuwaczy w cenne dla nich witaminy i minerały przyczyniło się do wynalezienia „bolusów”. Bydło należy do podrzędu przeżuwaczy, a to specyficzna grupa zwierząt – głównie ze względu na specyfikę procesów trawienia. Żołądek bydła jest czterokomorowy, przy czym pierwsze trzy części żołądka pełnią głównie rolę komory fermentacyjnej, w czwartej natomiast zachodzą procesy zbliżone do tych, które opisuje się u zwierząt z żołądkami jednokomorowymi. Cechą bolusów jest to, że nie ulegają one rozkładowi w żwaczu i nie są wykorzystywane przez mikroorganizmy w nim bytujące. Substancje zawarte w bolusach wchłaniają się bezpośrednio w jelitach, dzięki czemu więcej substancji aktywnych przenika bezpośrednio do organizmu krowy.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Bydła 1/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy