Strefa Bydło

Historia oceny hodowlanej bydła

Jerzy Żółkowski

 

W XIX wieku oceniano krowy i buhaje na podstawie ich pokroju, tzn. wyglądu. Na przełomie XIX i XX wieku wprowadzono do oceny bydła oprócz pokroju – pomiary zoometryczne. U bydła dokonywano około 16 pomiarów, takich jak obwód klatki piersiowej, wysokość w kłębie, itp. Dokonywano nawet pomiarów głowy – jej długości i szerokości. Prekursorem pomiarów zoometrycznych byli „uczeni” niemieccy, a w Polsce prof. Adamiec, który był biologiem i wykładowcą na uczelniach w Wiedniu oraz w Krakowie na Uniwersytecie Jagiellońskim. Jego wiernym uczniem był inspektor hodowli bydła w Galicji Twardzicki. Bardzo długo uważano, że na podstawie pomiarów tułowia można określić wartość hodowlaną krowy. Złośliwi nazywali te badania „zentimeter schule”. Dużą wagę przywiązywano do pomiarów zoometrycznych, które miały świadczyć o wartości zwierząt – nie ulega wątpliwości, że miało to pewien wpływ na wartość użytkową bydła, ale tylko pewien i to niewielki. Sam dokonałem kilku tysięcy pomiarów bydła. Bardzo wiele napisano na ten temat rozpraw i prac dyplomowych.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Bydła 1/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy