
Archiwum
Gorączka mleczna u krów
Agnieszka Wilczek-Jagiełło
Gorączka mleczna, określana również mianem hipokalcemii, jest stanem podczas którego dochodzi u krów mlecznych do obniżenia poziomu wapnia (Ca) we krwi. Gorączka mleczna najczęściej występuje w ciągu pierwszych godzin po wycieleniu, ale odnotowuje się także przypadki tej choroby w czasie 2-3 dni po porodzie. Hipokalcemia może przebiegać w formie klinicznej, jak również podklinicznej. O klinicznej formie choroby mówimy, gdy poziom wapnia we krwi spada poniżej 5,5 mg/dl. Krowy zalegają wtedy zazwyczaj bez możliwości podnoszenia się z głową charakterystycznie skierowaną ku bokowi ciała. Jeżeli nie zostanie podjęte leczenie takiej krowy i podanie preparatów wapniowych, krowa zapada w śpiączkę i wkrótce też pada. Podkliniczna forma hipokalcemii dotyczy zazwyczaj zwierząt, u których poziom wapnia we krwi obniża się poniżej wartości 8,5 mg/dl. Krowy z hipokalcemią podkliniczną zwykle nie zalegają, za to pojawiają się u nich problemy z zakażeniami w obrębie macicy, czy też gruczołu mlekowego, jak również utrata apetytu i zaburzenia trawienia. Hipokalcemia podkliniczna może w pewnym zakresie dotykać nawet większości krów w stadzie będących w okresie tuż po porodzie. Nie zawsze jednak hodowcy, ale również lekarze weterynarii wiążą problemy z nawracającymi stanami zapalnymi wymienia, czy też macicy w stadzie z niedoborem wapnia. Wapń, poza tym, że jest jednym z podstawowych budulców kości, jest również niezbędny do pracy mięśni, zarówno tych szkieletowych, jak i mięśni gładkich sterujących pracą narządów wewnętrznych tj. macica, żołądek, pęcherz moczowy itd. Dlatego też krowom, u których występuje kliniczny niedobór wapnia towarzyszą problemy z poruszaniem się, zaleganie, zaburzenia pracy mięśni oddechowych i ostatecznie śmierć.
Pozostało 90% tekstu
Artykuł został opublikowany w Hodowcy Bydła 12/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.
Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych