Strefa Bydło

Pastwiskowe żywienie bydła – korzyści i wady

Oliwia Duszyńska-Stolarska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

Prowadzenie hodowli bydła w oparciu o pastwiska jest korzystne zarówno z punktu widzenia ekonomii produkcji, jak i ochrony środowiska naturalnego. Predyspozycje fizjologiczne krów jako zwierząt przeżuwających dodatkowo wpływają na wybór tego systemu. Wielu autorów badań podkreśla, korzystny wpływ nie tylko na kondycje zwierząt utrzymywanych na pastwiskach ale również jakość pozyskiwanego mleka. Nowoczesna hodowla bydła nieustanie kładzie nacisk na maksymalizacje wydajności mlecznej. Konsekwencją tych działań może być zachwianie równowagi żywieniowej bydła. Stosowanie pasz wysokoenergetycznych w systemie żywieniowym TMR znacznie odbiega od uwarunkowań naturalnych tych zwierząt. Krowy mleczne przystosowane są do pobierania runi pastwiskowej, co pozwala regulować czas pobierania paszy. Niekwestionowanym pozytywnym aspektem jest również ruch będący podstawą dobrej kondycji bydła. Rośliny dostępne na pastwisku stanowią źródło witamin oraz substancji bioaktywnych wspomagających procesy fizjologiczne organizmu. Widocznym efektem korzystania z pastwisk jest lepsza kondycja, rzadziej występujące choroby oraz mniejszy poziom stresu. Liczne badania potwierdzają korzystne aspekty użytkowania pastwiskowego na dobrostan widoczny m.in. w zmniejszonej ilości występowania kulawizn oraz chorób racic. Niektóre badania wskazują, iż utrzymanie pastwiskowe ma wpływ na poprawę parametrów hematologicznych oraz hormonalnych u bydła.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Bydła 6-7/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy