Strefa Bydło

Jakość pasz objętościowych jako czynnik obniżający koszty produkcji mleka

Józef Krzyżewski; Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk w Jastrzębcu

 

Istotnym elementem gospodarki paszowej jest jakość produkowanych pasz objętościowych, która w sposób decydujący wpływa na przebieg procesów trawiennych w przewodzie pokarmowym krów, umożliwia pełne pokrycie ich potrzeb pokarmowych i tym samym w istotny sposób wpływa na ilość i jakość produkowanego mleka. Zatem produkcja takich pasz umożliwia racjonalne żywienie krów, zwłaszcza wysokowydajnych. Wzrost wydajności mleka wymaga jednocześnie zwiększenia koncentracji energii i białka w skarmianej dawce pokarmowej (tabela 1.) Aby spełnić takie wymagania, produkowane pasze dla bydła powinny być najwyższej jakości i charakteryzować się strawnością substancji organicznej (SO) na poziomie co najmniej 70%, a dla krów wysoko wydajnych, produkujących powyżej 7000 kg mleka w ciągu roku, na poziomie około 80%. Pasze objętościowe, których strawność substancji organicznej będzie niższa od podanych powyżej wartości, nie gwarantują pobrania wymaganej ilości suchej masy z tych pasz i tym samym nie zapewniają pełnego pokrycia potrzeb pokarmowych krowy. Zgodnie z aktualną wiedzą, dotyczącą żywienia krów wysoko wydajnych, udział suchej masy pasz objętościowych w całej dawce pokarmowej dla krów produkujących nawet powyżej 10 tys. kg mleka/rok, nie powinien być niższy niż 40%. Oznacza to, że zawartość dostępnej energii i białka w suchej masie tych pasz powinna być porównywalna z zawartością tych składników w paszach treściwych. Zawartość włókna surowego i jego frakcjiJednym z istotnych elementów, decydujących o jakości pasz objętościowych, jest zawartość włókna surowego i jego elementów składowych, tj włókna ADF, NDF, iNDF (niestrawna część NDF) i ligniny. Włókno zawarte w paszy jest źródłem energii dla zwierząt, zapewnia prawidłowy przebieg procesów fermentacyjnych w żwaczu, po strawieniu uwalnia z wnętrza komórek łatwo strawne składniki pokarmowe, co umożliwia ich trawienie oraz wpływa na motorykę przewodu pokarmowego.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Bydła 6-7/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy