Strefa Bydło

Organizacja żywienia podczas upałów

Agata Karpowicz; Zakład Hodowli Bydła IZ PIB

 

W Polsce problem upałów i suszy może pojawić się już w maju, lecz sen z powiek hodowcom bydła mlecznego spędzają głównie lipiec i sierpień, ponieważ są to miesiące o najwyższej wilgotności powietrza w ciągu roku. Z uwagi na panujące wówczas wysokie temperatury, dochodzi do intensywnego parowania i znacznej kondensacji wilgoci w powietrzu. Czynniki te utrudniają krowie oddawanie nadmiaru ciepła z powierzchni jej ciała. Gorąco, parno i duszno – podobnie jak większości z nas, takie warunki nie odpowiadają również i krowom. Optymalna temperatura otoczenia, w której krowy czują się komfortowo to przedział od +12 do +18°C. O wystąpieniu stresu cieplnego informuje tzw. wskaźnik THI, czyli indeks temperatury i wilgotności powietrza (z ang. – temperature humidity index), którego dolna granica wynosi 72. Wskaźnik THI jest dobrze skorelowany z temperaturą rektalną krów, która nie powinna przekraczać 39°C, a najnowsze dane wskazują także na powiązanie THI z temperaturą uszu krów. Mianem stresu cieplnego określa się zespół warunków utrudniających lub uniemożliwiających zwierzęciu oddanie takiej ilości ciepła (wytworzonego lub zabsorbowanego z otoczenia), aby mogło ono utrzymać równowagę termiczną organizmu. Warunki takie pojawiają się, gdy względna wilgotność powietrza przekracza 72% a jego temperatura 24°C – proces odparowania ciepła z powierzchni ciała zaczyna być ograniczony. Mówimy wówczas o łagodnym stresie cieplnym, jednak coraz cieplejsze lata wskazują na zwiększenie skali problemu. W naszym kraju najczęściej mamy doczynienia z umiarkowanym stresem cieplnym rozpoczynającym się w chwili przekroczenia 27°C i 78% wilgotności względnej powietrza. Jego konsekwencją dla krowy jest najczęściej wzrost temperatury ciała, zwiększone tempo oddychania i produkcji śliny, ograniczenie pobrania paszy, zwiększenie picia wody, pogorszenie wskaźników rozrodu i spadek wydajności.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Bydła 6-7/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy